Wykonanie

Składniki :polędwiczka wieprzowa długaopakowanie
boczku wędzonego w plastrach5 - 6 ząbków
czosnkuziemniaki ( najlepiej małe)
pomidorki koktajlowe
masło 100 gświeża
szałwia posiekana
oliwasól,
pieprzmielona wędzona
ostra papryka ( może być zwykła ostra)Przygotowanie :
Czosnek kroję w plasterki,
boczek - każdy plaster na około 5 części i obsypuję go
papryką wędzoną ostrą.Polędwiczkę nacieram
solą i
pieprzem.Polędwiczkę nacinam w poprzek na całej długości ( wybierając miejsca nacięć trzeba
mieć na uwadze, że po upieczeniu będziemy ją kroić w plastry).W każdą powstałą kieszonkę wkładam kawałek
boczku i plasterek
czosnku ( ja do większości nacięć włożyłam po dwa plasterki
czosnku i po dwa
boczku).Układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam
oliwą.
Ziemniaki szoruje , przecinam na pół ( jeśli małe , jeśli duże to na cztery części).Układam w koło
mięsa,
pomidorki rozrzucam na ziemniakach.Całość skrapiam
oliwą i przyprawiam
solą i
pieprzem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40 minut ( naczynie bez przykrywki).
Masło wyjmuję z lodówki by było miękkie, dodaję do niego posiekaną
szałwię , doprawiam
solą i
pieprzem, mieszam aż wszystko dobrze się połączy. Zawijam w folię, formując kształt wałka i wkładam do lodówki do czasu aż dobrze się zetnie.Po upływie 40 minut, wyjmuję naczynie z piekarnika, kroję
masło na plasterki, kilka z nich układam na
mięsie i ponownie wstawiam do piekarnika na 5 minut.Po upieczeniu, polędwiczkę kroję na plastry, podaję z
ziemniakami,
pomidorkami oraz plasterkami
masła.

Źródło przepisu :Przepis lekko zmodyfikowany według - przepisu z gazety Moje Gotowanie czerwiec 2014