ßßß
Składniki :kasza pęczakser grana padanoświeża papryczka chili2 duże ząbki czosnku + 1łyżka masłapolędwiczka wieprzowa długa4 gałązki świeżego tymianku1 łyżeczka suszonej szałwi1 łyżeczka oregano2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z chili, czosnkiem i oregano3 łyżki oliwy + 1-2 łyżkisól, pieprzPrzygotowanie :W misce mieszam 3 łyżki oliwy, łyżeczkę szałwii, oregano, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 pokrojony ząbek czosnku, 4 gałązki tymianku, sól i pieprz.Polędwiczkę kroję w plastry i rozbijam dłonią. Wkładam do marynaty i odstawiam w temp pokojowej na 30-40 minut.Czosnek i chili drobno siekam.Gotuje pęczak : 1 szklankę kaszy płuczę. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i zagotowuje.Gdy woda wrze dodaję łyżkę masła i sól, mieszam i wsypuje kaszę, na dużym ogniu gotuje mieszając aż poziom wody zrówna się z kaszą.Wtedy garnek przykrywam - przykrywką i gotuje na najmniejszym gazie , mieszając 15 minut.Polędwiczki grilluje na grillu elektrycznym około 10-15 minut.Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję posiekany czosnek i chili, chwilę podsmażam.Ser ścieram na tarce o małych oczkach.Gdy kasza ugotowana przekładam ja na patelnię z gorącą oliwą , energicznie mieszam, wsypuję ser i ponownie mieszam.Podaję : pęczak i polędwiczki.