Wykonanie

Składniki :
kasza pęczak
ser grana padanoświeża
papryczka chili2 duże ząbki
czosnku + 1łyżka
masłapolędwiczka wieprzowa długa4 gałązki świeżego
tymianku1 łyżeczka
suszonej szałwi1 łyżeczka
oregano2 łyżeczki
przyprawy suszone pomidory z
chili,
czosnkiem i
oregano3 łyżki
oliwy + 1-2 łyżki
sól,
pieprzPrzygotowanie :W misce mieszam 3 łyżki
oliwy, łyżeczkę
szałwii,
oregano, 2 łyżeczki
suszonych pomidorów, 1 pokrojony ząbek
czosnku, 4 gałązki
tymianku,
sól i
pieprz.Polędwiczkę kroję w plastry i rozbijam dłonią. Wkładam do marynaty i odstawiam w temp pokojowej na 30-40 minut.
Czosnek i
chili drobno siekam.Gotuje pęczak : 1 szklankę
kaszy płuczę. Do garnka wlewam 2 szklanki
wody i zagotowuje.Gdy
woda wrze dodaję łyżkę
masła i
sól, mieszam i wsypuje
kaszę, na dużym ogniu gotuje mieszając aż poziom
wody zrówna się z
kaszą.Wtedy garnek przykrywam - przykrywką i gotuje na najmniejszym gazie , mieszając 15 minut.
Polędwiczki grilluje na grillu elektrycznym około 10-15 minut.Na patelni rozgrzewam łyżkę
oliwy, dodaję posiekany
czosnek i
chili, chwilę podsmażam.
Ser ścieram na tarce o małych oczkach.Gdy
kasza ugotowana przekładam ja na patelnię z gorącą
oliwą , energicznie mieszam, wsypuję
ser i ponownie mieszam.Podaję : pęczak i
polędwiczki.