ßßß Cookit - przepis na Czy może być coś lepszego - polędwiczki w sosie grzybowym z aromatem śliwkowym

Czy może być coś lepszego - polędwiczki w sosie grzybowym z aromatem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Naprawdę polecam bo obiad jest pyszny ...
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
dwie garście suszonych grzybów
6 suszonych śliwek
1 cebula
majeranek suszony
czosnek granulowany
tymianek suszony
150 ml śmietany 18 procent
+ makaron tagliatelle lub ziemniaki
Przygotowanie :
Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam i kroję na dosyć cienkie plastry.
Rozgniatam dłonią i obsypuję z jednej strony tymiankiem, majerankiem i czosnkiem, następnie wklepuję przyprawy w mięso i chowam do lodówki na około 30-40 minut.
Grzyby opłukuję, zalewam kilkoma około 4 szklankami wrzątku i odstawiam na 20 minut pod przykryciem.
Cebulę kroję w kostkę, a śliwki w paseczki.
Grzyby wstawiam na gaz i gotuję na dosyć małym ogniu 20 minut.
Następnie odcedzam grzyby, pozostawiając wodę.
Kroję je w paseczki.
Na rozgrzanym maśle podsmażam polędwiczki, po czym zdejmuje je z patelni.
Na patelnię wrzucam łyżkę masła, cebulę i grzyby, wszystko podsmażam kilka minut.
Dodaję mięso, zalewam wodą z grzybów i dodaję śliwki, duszę pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, podgotowuję około 5 minut tak by sos był w miarę gęsty.
Podaję osobno mięso, osobno makaron polewając wszystko sosem.
Smacznego :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/01/czy-moze-byc-cos-lepszego-poledwiczki-w.html