Wykonanie
Naprawdę polecam bo obiad jest pyszny ...
Składniki:polędwiczka wieprzowadwie garście
suszonych grzybów6 suszonych
śliwek1
cebulamajeranek suszony
czosnek granulowany
tymianek suszony150 ml
śmietany 18 procent+
makaron tagliatelle lub
ziemniakiPrzygotowanie :Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam i kroję na dosyć cienkie plastry.Rozgniatam dłonią i obsypuję z jednej strony
tymiankiem,
majerankiem i
czosnkiem, następnie wklepuję
przyprawy w
mięso i chowam do lodówki na około 30-40 minut.
Grzyby opłukuję, zalewam kilkoma około 4 szklankami wrzątku i odstawiam na 20 minut pod przykryciem.
Cebulę kroję w kostkę, a
śliwki w paseczki.
Grzyby wstawiam na gaz i gotuję na dosyć małym ogniu 20 minut.Następnie odcedzam
grzyby, pozostawiając
wodę.Kroję je w paseczki.Na rozgrzanym
maśle podsmażam
polędwiczki, po czym zdejmuje je z patelni.Na patelnię wrzucam łyżkę
masła,
cebulę i
grzyby, wszystko podsmażam kilka minut.Dodaję
mięso, zalewam
wodą z
grzybów i dodaję
śliwki, duszę pod przykryciem około 30 minut.Po tym czasie dodaję
śmietanę i dokładnie mieszam, podgotowuję około 5 minut tak by sos był w miarę gęsty.Podaję osobno
mięso, osobno
makaron polewając wszystko sosem.Smacznego :)