Wykonanie

Co dom to inna nazwa, u nas na te kluski od zawsze
mówi się przecieraki. Jemy je zawsze w takim zestawieniu -
boczek +
ser biały. Choć pamiętam że jak byłam mała raz mama zrobiła przecieraki z
mięsem , pamiętam bo się popłakałam i powiedziałam że to nie są przecieraki :)Jak zapraszałam znajomych na przecieraki, zawsze się krzywili że kluski z
serem, ale po jednym kęsie zmieniali zdanie - i się zajadali.Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tych klusek, lub tego zestawienia to polecam!Ja je uwielbiam od dziecka!!!! Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa i zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym i moją mamą :) Dlatego jest dla mnie wyjątkowy :)Składniki :1 kg
ziemniaków1
jajko2 szklanki
mąki+
ser biały półtłusty oraz
boczek wędzony surowyPrzygotowanie :
Ziemniaki należy obrać, i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Dodać jedno
jajko oraz 2 szklanki
mąki.Dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste.Zagotować
wodę w dużym garnku ( ważne, jeśli wrzucimy zbyt dużo klusek do garnka to podczas gotowania zaczną się robić zbyt miękkie, dlatego niestety najlepiej gotować w dwóch garnkach).Osolić wrzątek.Masę, ciasto przełożyć na talerz i za pomocą łyżki zrzucamy kolejno ciasto na
wodę. ( tak jak kładzione).Należy gotować na małym ogniu około 8-10 minut.Wyłowić i przełożyć na talerze.
Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć.Polać kluski tłuszczykiem, posypać
boczkiem i
białym serem.I gotowe :)Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Pizza Portal , zapraszam do odwiedzin portalu, który stworzyli - http://www.comfortfood.pl/