ßßß
Co dom to inna nazwa, u nas na te kluski od zawsze mówi się przecieraki. Jemy je zawsze w takim zestawieniu - boczek + ser biały. Choć pamiętam że jak byłam mała raz mama zrobiła przecieraki z mięsem , pamiętam bo się popłakałam i powiedziałam że to nie są przecieraki :)Jak zapraszałam znajomych na przecieraki, zawsze się krzywili że kluski z serem, ale po jednym kęsie zmieniali zdanie - i się zajadali.Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tych klusek, lub tego zestawienia to polecam!Ja je uwielbiam od dziecka!!!! Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa i zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym i moją mamą :) Dlatego jest dla mnie wyjątkowy :)Składniki :1 kg ziemniaków1 jajko2 szklanki mąki+ ser biały półtłusty oraz boczek wędzony surowyPrzygotowanie :Ziemniaki należy obrać, i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Dodać jedno jajko oraz 2 szklanki mąki.Dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste.Zagotować wodę w dużym garnku ( ważne, jeśli wrzucimy zbyt dużo klusek do garnka to podczas gotowania zaczną się robić zbyt miękkie, dlatego niestety najlepiej gotować w dwóch garnkach).Osolić wrzątek.Masę, ciasto przełożyć na talerz i za pomocą łyżki zrzucamy kolejno ciasto na wodę. ( tak jak kładzione).Należy gotować na małym ogniu około 8-10 minut.Wyłowić i przełożyć na talerze.Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć.Polać kluski tłuszczykiem, posypać boczkiem i białym serem.I gotowe :)Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Pizza Portal , zapraszam do odwiedzin portalu, który stworzyli - http://www.comfortfood.pl/