ßßß
Składniki:2,5 kg ziemniaków750 g sera białego2 szklanki mąki500 g boczku bez kości4 łyżeczki soliPrzygotowanie:Na początku należy zetrzeć ziemniaki do miski, wybieramy część tarki na której ostrza są w kształcie kółek/gwiazdek. Gdy nasze ziemniaki są już starte przelewamy je do sitka, które umieszczamy nad drugą miską, pozostawiając poprzednią. W międzyczasie wstawiamy duży garnek z wodą, im większy tym lepiej, i wsypujemy dwie łyżeczki soli. Boczek kroimy na skwarki i smażymy dokładnie. Gdy z naszych ziemniaków już spłynie woda przesypujemy je z powrotem do pierwszej miski, wsypujemy 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki soli i dokładnie ugniatamy ręką. Gdy nasza woda się już gotuje wrzucamy po troszeczku do garnka naszego ciasta, tworząc 'kluseczki'. Gotujemy około 20 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy nasze kluseczki są już gotowe przelewamy po trochu do durszlaka odcedzając, ale nie do końca gdyż nasze kluski nie mogą być suche i gęste, i wlewamy do miski. Do tak przygotowanych klusek przesypujemy z patelni skwarki i wlewamy niewielką ilość oleju ze skwarek, mieszamy. Do doskonałości brakuje nam jeszcze tylko twarożku, który wsypujemy do klusek rozdrabniając w rękach i mieszamy.POWODZENIA I SMACZNEGO!







Moja propozycja podania:
Petite Princesse