Wykonanie
Dziś zapraszam Was na moją wersję klasycznego domowego obiadu....A więc grillowana
karkówka, sos
śmietanowy z
pieczarkami i puree ziemniaczane...p.s Ostatnio naszło mnie na takie typowo obiady domowe, których nigdy wcześniej nie przygotowywałam. Pewnie trudno Wam w to uwierzyć ale gotowane
ziemniaki podałam drugi raz w życiu :) Już wkrótce również zaproszę Was na inny domowy obiad, tylko niestety zdjęcia wyszły bardzo nie zadowalająco :(Składniki :4 kotlety karkowe50 g
wódki Żurbrówki ( można użyć zwykłej
wódki)
chili w płatkach ( u mnie z młynka)
sólpieprzpieprz ziołowyczosnek granulowany
tymianek suszony
olejpieczarkiśmietana 18 %świeży
tymianekziemniakimasłoPrzygotowanie :Rozbijam kotlety, wkładam do miski i dodaję
przyprawy :
chili,
sól,
pieprz ziołowy,
czosnek granulowany,
tymianek,
wódka oraz
olej . Wcieram w
mięso. Odstawiam do lodówki ( czym dłużej tym lepiej, moje
mięso stało w lodówce około 2 godzin).
Karkówkę grilluję na grillu elektrycznym około 15 minut.
Pieczarki kroję w grubą kostkę. Rozgrzewam patelnię z około 1 łyżeczką
oliwy, smażę
pieczarki aż większość
wody z nich wyparuje. Przyprawiam
solą i
pieprzem. Dodaję listki świeżego
tymianku i wlewam
śmietanę.Mieszam i chwilę podsmażam, podduszam około 5 minut.
Ziemniaki gotuję, dodaję do nich
masło i ugniatam. Ja lubię dodać do nich drobno posiekaną
cebulę , ale niestety mój mąż nie akceptuję takiej wersji.Podaję
karkówkę,
ziemniaki i sos - my lubimy sos z
boku ale na pewno efektowniej wyglądał by polany na
mięso.