ßßß
Była to moja pierwsza własnoręcznie przygotowana pierś z kaczki, dlatego też wykonałam ją na podstawie przepisu znalezionego na stronie karmelowy.pl ( przepis tu )Do kaczki przygotowałam sos korzystając z przepisu ze strony kuchniaagaty.pl ( przepis tu)Składniki :piersi kaczkisól, pieprzskóra otarta z pomarańczygałka muszkatołowa ( mielona)kilka gałązek tymiankuocet balsamicznyliście lauroweSos :sok wyciśnięty z pomarańczyłyżka octu balsamicznego2 łyżeczki mioduPrzygotowanie :Najpierw dosyć długo pozbywałam się piórek z kaczki....Nacięłam skórkę w kratkę, starając się nie przeciąć mięsa.Pojemnik wyłożyłam papierem do pieczenia. Położyłam pierś skórką do dołu, przyprawiłam solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, startą skórą z pomarańczy i skropiłam octem balsamicznym. Położyłam gałązkę tymianku i liść laurowy.Obróciłam pierś , skórą do góry i posoliłam oraz posypałam gałką.Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.Wyjęłam, odsączyłam nadmiar wilgoci za pomocą ręcznika papierowego. I z każdej strony posoliłam.Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i położyłam piersi skórką do dołu, smażyłam na średnim ogniu, od czasu do czasu odlewając nadmiar tłuszczu. Ponieważ kupiłam termometr to kiedy kaczuszka osiągnęła temp. 58 stopni, przełożyłam na drugą stronę i smażyłam zgodnie z wytycznymi tylko 30 sekund.Piekarnik nagrzałam do 200 stopni.Kaczkę położyłam skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym i piekłam do temp. 70-72 stopnie. Wtedy kaczka jest mocno wysmażona-wypieczona.Gdy kaczka się dopiekała, przygotowałam sos.Na patelnię po smażeniu kaczki z resztą tłuszczu wlałam sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i miód, mieszałam i podgrzewałam aż sos zgęstniał.Po wyjęciu kaczki odłożyłam ją by odpoczęła na 5 minut i pokroiłam w plastry.Podałam z pieczonymi ziemniakami, żurawiną ze słoiczka i sosem ( którego zabrakło na zdjęciach).
Kaczka była bardzo smaczna a przepis bardzo mi się spodobał. W tym tygodniu będę robić ponownie, ale skorzystam z innego przepisu, i jednak zdecyduję się na mniej wysmażoną, by spróbować też innych wersji.