Wykonanie
Była to moja pierwsza własnoręcznie przygotowana pierś z
kaczki, dlatego też wykonałam ją na podstawie przepisu znalezionego na stronie karmelowy.pl ( przepis tu )Do
kaczki przygotowałam sos korzystając z przepisu ze strony kuchniaagaty.pl ( przepis tu)Składniki :piersi
kaczkisól,
pieprzskóra otarta z
pomarańczygałka muszkatołowa ( mielona)kilka gałązek
tymiankuocet balsamicznyliście lauroweSos :sok wyciśnięty z
pomarańczyłyżka
octu balsamicznego2 łyżeczki
mioduPrzygotowanie :Najpierw dosyć długo pozbywałam się piórek z
kaczki....Nacięłam skórkę w kratkę, starając się nie przeciąć
mięsa.Pojemnik wyłożyłam papierem do pieczenia. Położyłam pierś skórką do dołu, przyprawiłam
solą,
pieprzem, szczyptą
gałki muszkatołowej, startą skórą z
pomarańczy i
skropiłam octem balsamicznym. Położyłam gałązkę
tymianku i
liść laurowy.Obróciłam pierś , skórą do góry i posoliłam oraz posypałam gałką.Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.Wyjęłam, odsączyłam nadmiar wilgoci za pomocą ręcznika papierowego. I z każdej strony posoliłam.Na patelni rozgrzałam odrobinę
oleju i położyłam piersi skórką do dołu, smażyłam na średnim ogniu, od czasu do czasu odlewając nadmiar tłuszczu. Ponieważ kupiłam termometr to kiedy kaczuszka osiągnęła temp. 58 stopni, przełożyłam na drugą stronę i smażyłam zgodnie z wytycznymi tylko 30 sekund.Piekarnik nagrzałam do 200 stopni.
Kaczkę położyłam skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym i piekłam do temp. 70-72 stopnie. Wtedy
kaczka jest mocno wysmażona-wypieczona.Gdy
kaczka się dopiekała, przygotowałam sos.Na patelnię po smażeniu
kaczki z resztą tłuszczu wlałam sok z
pomarańczy,
ocet balsamiczny i
miód, mieszałam i podgrzewałam aż sos zgęstniał.Po wyjęciu
kaczki odłożyłam ją by odpoczęła na 5 minut i pokroiłam w plastry.Podałam z pieczonymi
ziemniakami,
żurawiną ze słoiczka i sosem ( którego zabrakło na zdjęciach).
Kaczka była bardzo smaczna a przepis bardzo mi się spodobał. W tym tygodniu
będę robić ponownie, ale skorzystam z innego przepisu, i jednak zdecyduję się na mniej wysmażoną, by spróbować też innych wersji.