ßßß
Skrzydełka nie są pikantne, mają ciekawy paprykowy smak.J eżeli ktoś lubi pikantne proponuje dodać dodatkowo do marynaty chili suszone.
Składniki :- skrzydełka 10 sztuk- limonka 1/2 + 1/2 do ewentualnego skropienia skrzydełek po upieczeniu- papryczka chili 1/2- musztarda sarepska 3 łyżeczki- papryka ostra i słodka po 3 łyżeczki- zioła do drobiu 2 łyżeczki- czosnek granulowany 1 łyżeczka- oliwa około 3 łyżekPrzygotowanie:1. Skrzydełka dokładnie myje i jeśli jest taka potrzeba to wyskubuje piórka, następnie bardzo dokładnie wycieram.2. Papryczkę chili drobno siekam i wrzucam do szklanki, dodaję sok z połowy limonki oraz musztardę, papryki, zioła, czosnek i około 2 łyżek oliwy, mieszam - ma powstać bardzo gęsta masa.3. Tak przygotowaną masę wkładam do torebki foliowej i dodaję skrzydełka, torebkę zawiązuję i zaczynam wmasowywać marynatę w kurczaka.4. Gdy każde skrzydełko jest obtoczone, chowam je do lodówki ( w tej samej torebce), czym dłużej poleżą tym lepiej, moje leżały tylko godzinę.5. Skrzydełka wyjmuje układam na blaszce, skrapiam oliwą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni w opcji grill, piekę 20-30 minut.