Wykonanie
Skrzydełka nie są pikantne, mają ciekawy
paprykowy smak.J eżeli ktoś lubi pikantne proponuje dodać dodatkowo do marynaty
chili suszone.
Składniki :- skrzydełka 10 sztuk-
limonka 1/2 + 1/2 do ewentualnego skropienia skrzydełek po upieczeniu-
papryczka chili 1/2-
musztarda sarepska 3 łyżeczki-
papryka ostra i słodka po 3 łyżeczki-
zioła do drobiu 2 łyżeczki-
czosnek granulowany 1 łyżeczka-
oliwa około 3 łyżekPrzygotowanie:1. Skrzydełka dokładnie myje i jeśli jest taka potrzeba to wyskubuje piórka, następnie bardzo dokładnie wycieram.2.
Papryczkę chili drobno siekam i wrzucam do szklanki, dodaję sok z połowy
limonki oraz
musztardę,
papryki,
zioła,
czosnek i około 2 łyżek
oliwy, mieszam - ma powstać bardzo gęsta masa.3. Tak przygotowaną masę wkładam do
torebki foliowej i dodaję skrzydełka, torebkę zawiązuję i zaczynam wmasowywać marynatę w
kurczaka.4. Gdy każde skrzydełko jest obtoczone, chowam je do lodówki ( w tej samej torebce), czym dłużej poleżą tym lepiej, moje leżały tylko godzinę.5. Skrzydełka wyjmuje układam na blaszce, skrapiam
oliwą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni w opcji grill, piekę 20-30 minut.