Wykonanie
Jedną z najzdrowszych metod przygotowywania warzyw jest ich grillowanie. Podczas takiej obróbki warzywa pozostają jędrne i chrupiące, zachowują swoją chrupkość,a aromat grillowanych warzyw jest niezastąpiony. Co jednak zrobić z warzywami, których nie zjedliśmy, a nie chcemy, aby straciły swoją konsystencję, a przede wszystkim smak... wystarczy je utopić.
Aby utopić warzywa wystarczy:
oliwa z oliwekczosnekchilliświeże
zioła /
bazylia, oregano/Grillowane warzywa / w moim przypadku
bakłażan i papryka/ układamy warstwami w szklanym naczyniu. Każdą warstwę przekładamy posiekanym
czosnkiem,
chilli i
ziołami. Kiedy już ułożymy wszystkie warstwy, zalewamy je
oliwą z oliwek / nie musi być z pierwszego tłoczenia/. Tak zamarynowane warzywa mogą stać w lodówce przez kolejny tydzień i możemy je wyciągać przy każdej naszej zachciance.Smaczego!