Wykonanie
Przepis pochodzi z książki o ciekawym, dość sugestywnym tytule " Gotuję tak, aby mój mężczyzna był szczupły ". Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, ale głównie z wygody, a nie dlatego, że coś mi nie pasowało ;) Mimo przezroczystej miski, warstwa grzanek i pestek
słonecznika zasłaniała resztę, wskutek czego podczas jedzenia co chwilę "odkrywało" się kolejne składniki. Trochę się obawiałam
owoców w
sałatce, ale okazało się, że nie za słodkie
morele idealnie dopełniły całości. Bez nich kompozycja by sporo straciła.

składniki na ~6 porcji:- paczka mieszanki
sałat Family (
sałata lodowa, frisee, radiccho +
marchew)- 1
czerwona papryka- 150g
pieczarek- 1 puszka (420g)
moreli w lekkim
syropie- 2 kromki
chleba żytniego ze
słonecznikiem- 3 łyżki pestek
słonecznika- 50ml
bulionu warzywnego- 1 łyżeczka
octu balsamicznego- 1 łyżka
oliwy- 1 op Kamis Fit up!
sos sałatkowy energetycznyWymieszać
oliwę z
octem i
bulionem, dodać Fit up! wymieszać i odstawić na chwilę. Odsączyć
morele, 3 łyżki
syropu dodać do sosu.
Warzywa i owoce pokroić w kostkę, zalać sosem i wymieszać.
Pestki słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Kromki
chleba pokroić w kostkę i również zrumienić bez tłuszczu. Odstawić
sałatkę do przegryzienia. Chwilę przed podaniem posypać
sałatkę grzankami i pestkami.
