ßßß Cookit - przepis na BLOK CZEKOLADOWY

BLOK CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Podobno "blok orzechowy" sprzedawany w Carrefourze (przynajmniej w warszawskiej Arkadii) jest dokładnie taki, jak za dawnych czasów. Chciałam go kupić na święta, jak ostatnio tam byłam, ale go nie spotkałam. Dlatego postanowiłam pogrzebać i w końcu zrobić swój własny :) Chciałam żeby był taki ładny, równy i w ogóle, ale przesadziłam z dodatkami i masy wyszło w stosunku do nich za mało, więc ma dosyć chropowatą powierzchnię ;) nie jest taki jak ten kupny, ale bardzo smaczny. Co prawda dalej będę szukać sposobu na zrobienie takiego, jakie były kiedyś, ale nie wykluczam, że ten powtórzę (tylko z mniejszą ilością dodatków albo większą ilością całej masy :) Aha, przepis znalazłam u Lumpiaty
składniki:
- szklanka cukru
- 1/3 szklanki wody
- pół kostki margaryny (Kasi)
- 250 gram mleka w proszku (dwie szklanki) albo jedno opakowanie mleka granulowanego (też 250g)
- 3 łyżki kakao w proszku
- opakowanie herbatników
- opakowanie orzechów (u mnie pecan)
- opakowanie migadłów w płatkach
Wrzucić cukier do średniego rondla i zalać wodą (nie więcej niż 1/3 szkl!). Zagotować na średnim ogniu aż cukier się całkowicie rozpuści. Rozdrobnić herbatniki i ewentualnie orzechy. Zmniejszyć ogień do minimum albo zdjąć rondel z gazu i dodać margatynę. Rozpuścić i wsypać mleko w proszku. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać kakao i wymieszać. Wrzucić dodatki, spróbować wymieszać. Przelać całość do podłużnej foremki (ja wyłożyłam folią spożywczą - na wszelki wypadek), przyklepać zwilżonymi palcami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/12/Blok-czekoladowy.html