Wykonanie
« Klopsiki lwie głowyZdrowy kebab »Orzeźwiająca
sałatka na lato. Polecam schłodzoną. Nawet tym, którzy nie lubią grapefruitów ;)
składniki na 4 porcje:- 1 różowy
grejpfrut- 1 duża
pomarańcza- 1
mandarynka- 1
cytryna- 5 dag kumkwatów- 145ml
piwa imbirowego- 3 łyżki
cukru pudru- 2 łodyżki
imbiru w
syropie- listki
miętyKumkwaty podzielić na cząstki.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Ostrym nożem lekko naciąć na ćwiartki skórkę
grejpfruta i
pomarańczy, obrać je.
Owoce podzielić na cząstki i zdjąć z nich błonki. Wszystkie czynności wykonywać nad miseczką, do której ściekać będzie sok, który należy zachować. Ułożyć
owoce wraz z obraną i podzieloną na cząstki
mandarynką, w salaterce.
Skórkę cytryny i kumkwaty włożyć do rondla, zalać
wodą i gotować 10 minut, aż zmiękną. Kumkwaty dodać do pozostałych
owoców.
Skórkę z cytryny odsączyć i osuszyć,
syrop zachować. Zmieszać
sok z cytryny,
piwo imbirowe i
cukier, dodać sok z
owoców i
syrop z kumkwatów. Podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut, aż
cukier się rozpuści.
Owoce zalać
syropem, posypać posiekanym
imbirem,
skórką z cytryny i listkami
mięty. Dobrze schłodzić.
źródło: książka " Kuchnia chińska" z kolekcji Kuchnie Świata wyd. O-Press
Grand Prix Chin
środa, 27 kwietnia 2011, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze