ßßß
            
        
1 sweetie1 grejpfrut2 pomarańcze1 mandarynka2 łyżeczki żelatynySyrop z cukru:125g cukru pudru250ml wodySkórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce(Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli gotujemy by cukier się rozpuścił. Zostawiamy syrop na jakieś 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Syrop można przechowywać w lodówce i wykorzystywać w miarę potrzeb)Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie obieramy oraz wykrajamy nożem miąższ bez białych błonek. Robimy to wszystko nad sitkiem, pod którym znajduje się miska, by zbierał się w niej wyciekający sok. Kawałki cytrusów kładziemy na ręczniku papierowym i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Pozwoli to wysuszyć owoce. Po owym czasie przygotowujemy żelatynę: rozpuszczamy ją w 1/3 szklanki wrzątku. Następnie odmierzamy ok 100 ml syropu, podgrzewamy go i dolewamy 100ml soku, który zebraliśmy podczas wycinania owoców oraz rozpuszczoną żelatynę. Fragmenty owoców umieszczamy w dowolnej formie i zalewamy powstałym płynem. Wstawiamy na noc do lodówki. By wydobyć galaretkę z formy wystarczy umieścić ją na chwile we wrzątku, a galaretka sama się wysunie. Gordon Ramsay podaje galaretkę cytrusową z polewą z owoców passiflory, my jednak jemy na „sucho” i jest wyśmienita.



