ßßß
BANOFFEE PIE KAKAOWO-ORZECHOWEskładniki na formę do tarty o śr. 30cm (u mnie "talerz" z mikrofalówki, której nie mam :) lub tortownicę 24-26cm:- 300g pełnoziarnistych herbatników (mogą być zwykłe)- 50g masła- 3 kopiaste łyżki kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella)- 5 średnich bananów- ew. kilka kropli soku z cytryny- 1 mała puszka masy krówkowej kakaowej- 1 mała puszka masy krówkowej orzechowej- 1 duża zimna śmietana kremówka (400g, 30%)- żelatyna lub "usztywniacz" do śmietany w proszku- ok. 2-3 łyżek gorzkiego kakaoMasło rozpuścić. Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć (najlepiej w blenderze), dodać nutellę i masło, dokładnie wymieszać. Przełożyć do sztywnej foremki i ugniatając dłonią, wylepić równą warstwą masy cały spód i boki. Wstawić na 1h do lodówki.Banany obrać, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm (mogą być cieńsze, jeśli chcesz), ewentualnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały zbyt szybko. Wyłożyć nimi cały spód z herbatników.Masy krówkowe przełożyć do rondelka, chwilę podgrzewając, dokładnie ze sobą wymieszać. Zalać mieszanką banany ułożone na herbatnikowym spodzie, ewentualnie wyrównać.Kremówkę ubić z usztywniaczem w proszku lub żelatyną. W dowolny sposób wyłożyć na masę krówkową. Ja do tego celu użyłam bardzo opornego wyciskacza do ciastek ;)Całość oprószyć kakao i schować do lodówki. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki.
Trochę składników nam zostało, więc wylądowały w szklankach :) po czym powędrowały do naszej ulubionej sąsiadki :)