ßßß Cookit - przepis na Banoffee pie, czyli deser doskonały ~ Gotowanie od święta

Banoffee pie, czyli deser doskonały ~ Gotowanie od święta

nazwa

Wykonanie

Jeszcze kilka dni temu była jesień. Dzisiaj oszronione drzewa i pierwsze płatki śniegu.
A na zimno nie ma nic lepszego jak porządna dawka słodyczy.
To ciasto zaspokoi Waszą potrzebę na cukier już po pierwszym kawałku. Po kolejnym będziecie w euforii :)
A to wszystko bez pieczenia. Kilka minut pracy, godzina oczekiwania (wiem, wiem, to jest słabe) i jesteście w raju.
Na spód:
1 opakowanie herbatników typu Digestive (225 g)
70 g masła, roztopionego
1 tabliczka deserowej czekolady (100 g)
Na masę:
2 tabliczki czekolady (200g) – może być ciemna lub pół na pół z mleczną
1 puszka masy kajmakowej (do kupienia w każdym sklepie)
Do bitej śmietany:
3 banany
2 łyżki soku z cytryny
250-300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
1-1,5 łyżki cukru pudru
odrobinę kakao do posypania wierzch
Spód
Pokrusz bardzo dokładnie herbatniki (użyj tłuczka, śmiało!), a jeszcze lepiej wrzuć je do malaksera i zmalaksuj (czy jest takie słowo?;)). Teraz roztop w kąpieli wodnej czekoladę i masło. Wymieszaj z pokruszonymi ciastkami i wyłóż całość na dno i boki tortownicy*. Wstaw do lodówki.
Masa
Roztop w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszaj ją z masą kajmakową. Aby uniknąć ewentualnych grudek najlepiej użyć miksera. Wyłóż masę na spód z herbatników i ponownie wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
Bita śmietana
Obierz i pokrój w plasterki banany. Wymieszaj je z sokiem z cytryny (nie pokryją się wtedy brązowym nalotem). Ubij śmietanę na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie wymieszaj śmietanę z częścią bananów. Wyłóż śmietanę z bananami na masę kajmakową. Na wierzchu ułóż pozostałe banany.
Przed samym podaniem posyp deser gorzkim kakao.
Banofee przechowuj w lodówce. Pod warunkiem, że będzie co przechowywać po tym jak już spróbujesz kawałek i nie będziesz się mógł oderwać :)
*zalecam tortownicę ok. 20 cm, ale może być większa. Wtedy deser będzie niższy.
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2013/11/banoffee-pie-czyli-deser-doskonay.html