ßßß
Składniki:spód220 g herbatników pełnoziarnistych w czekoladzie60 g miękkiego masłaponadto3 bananyok. 400 g kajmaku z puszki1 łyżeczka soku z cytryny250 g śmietanki 30%250 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudrukakao
Sposób wykonania:Herbatniki, wraz z masłem zmiksować blenderem. Mieszanką herbatnikową wyłożyć dno tortownicy o śr. 22 cm. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężała. Łatwiej będzie rozsmarować kajmak.Masę kajmakową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.Banany obrać. 2 pokroić w plastry i lekko skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na masie kajmakowej. Pozostałego banana pokroić w kostkę i wymieszać ze śmietaną. Wszystko wyłożyć na banany. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego :)