Wykonanie
Słodki, bardzo słodki, dziecinnie prosty, kremowy, niebiański deser.Smaki, które nigdy się nie nudzą,no może na chwilę, gdy sięgniemy po zbyt duży kawałek.Polecam na chandrę, do filiżanki
espresso.Dzisiaj w wersji klasycznej, na
herbatnikowo-maślanym spodzie,który wraz z deserem, przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii i stał się bardzo popularny.Nic
dziwnego , bo jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu,ale ja nie do końca za nim przepadam.Na pewno wypróbuję inne wersje
spodu w tym cudownym deserze.
![](/Data/Images/zjemto.blox.pl\2014_slash_05_slash_Banoffee/l/595298205.jpg)
Składniki:spód220 g
herbatników pełnoziarnistych w
czekoladzie60 g miękkiego
masłaponadto3
bananyok. 400 g kajmaku z puszki1 łyżeczka
soku z cytryny250 g
śmietanki 30%250 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudrukakao![](/Data/Images/zjemto.blox.pl\2014_slash_05_slash_Banoffee/l/-152664458.jpg)
![](/Data/Images/zjemto.blox.pl\2014_slash_05_slash_Banoffee/l/-712464798.jpg)
Sposób wykonania:
Herbatniki, wraz z
masłem zmiksować blenderem. Mieszanką
herbatnikową wyłożyć dno tortownicy o śr. 22 cm. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężała. Łatwiej będzie rozsmarować kajmak.Masę kajmakową rozsmarować na
ciasteczkowym spodzie.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Do
serka dodawać stopniowo ubitą
śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Banany obrać. 2 pokroić w plastry i lekko skropić
sokiem z cytryny. Ułożyć na
masie kajmakowej. Pozostałego
banana pokroić w kostkę i wymieszać ze
śmietaną. Wszystko wyłożyć na
banany. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego :)