Wykonanie
Przymierzałam się do tego przepisu już rok temu, jak było Grand Prix Hiszpanii, ale wtedy jeszcze nie miałam tyle odwagi, żeby połączyć
wieprzowinę z
cytrusami. Cieszę się, że tym razem spróbowałam i przepraszam za to, że publikuję przepis po czasie. Szkoda, że tak późno zrobiłam ten
schab, bo połączenie wyszło bardzo dobre :)
Mięso jest miękkie (nawet nie trzeba go kroić nożem), soczyste i bardzo ciekawe w smaku. Owszem, czuć
pomarańczę, ale nie dominuje, słono-słodkie smaki świetnie się równoważą :) Myślę, że
czosnek i
rozmaryn bardzo w tym pomagają. Gorąco polecam :) Nie wiem jak Wam, ale mnie się wydaje, że najbardziej będą tu pasowały lekko utłuczone
ziemniaki, polane sosem
spod mięsa i lekka surówka :)

składniki na 4 porcje:- 0,5kg kawałek
schabu- 2-3 ząbki
czosnku- gruboziarnista
sól (u mnie 1 łyżeczka)- świeżo mielony
pieprz- 2-3 łyżki
mąki- 2 łyżki
oliwy- 2 duże
pomarańcze (najlepiej soczyste)- 3 łyżki
masła- 1 gałązka
rozmarynu (same listki)- 3-4 łyżki
likieru pomarańczowego (u mnie konkretnie Triple Sec)
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 równe plastry, lekko rozbić każdy tłuczkiem (nie za cienko).
Czosnek obrać, rozetrzeć z
solą. Kotlety natrzeć z obu stron
solą z
czosnkiem i świeżo mielonym
pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 180°C, a na patelni rozgrzać
oliwę. Kotlety oprószyć
mąką i podsmażyć z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem (ja posmarowałam ręczniczkiem nasączony
olejem), ułożyć w nim kotlety. Z jednej
pomarańczy wycisnąć sok, polać nim
mięso. Drugą obrać, pozbywając się białych błonek, pokroić w grube plastry. Ułożyć po jednym plastrze
pomarańczy na każdym kotlecie (chyba, że są duże, to po 2 cieńsze plasterki). Posypać listkami
rozmarynu, skropić
likierem i obłożyć wiórkami
masła. Piec ok. 30 minut. Podawać polane wytworzonym sosem.źródło: " Dania z
mięsa i drobiu " Barbara Jakimowic-Klein