ßßß
składniki na 1 babkę:- 100 g miękkiego masła- 225 g cukru- skórka otarta z 1 pomarańczy- 150 ml mleka- 200 g mąki- 10 g proszku do pieczenia- 200 g białek- szczypta soliMasło utrzeć z cukrem na puch. Wymieszać z otartą skórką z pomarańczy. Nie przerywając miksowania, wlewać powoli mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do ciasta, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie wmieszać je w masę cytrynową.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mielonymi orzechami lub po prostu silikonowej foremki. Piec w 180°C ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka (u mnie 55 minut w formie bez komina, 50 minut w formie z kominem)
źródło: blog Cukiernicze kreacje Charlotte, ale ja ją znalazłam najpierw u Majanki