ßßß
składniki na 1 słoik:- 1 słoik filetów śledziowych w occie*- 1 średnia lub duża cebula- ok. 100g suszonej żurawiny- ok. 50g płatków migdałów- olej- pieprzŻurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, po czym odsączyć i poczekać, aż przestygnie. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na małej ilości oleju, ostudzić. Wylać octową zalewę śledzi, filety opłukać i osuszyć. Zdjąć z nich skórę, pokroić na mniejsze kawałki (ale niezbyt drobno). Można wymieszać wszystkie składniki razem, albo układać warstwami, jak ja: w słoiku od śledzi układać rybę, żurawinę, migdały, cebulę i sypać pieprzem. Powtarzać, aż skończą się składniki (a słoik się zapełni). Zalać olejem i odstawić do lodówki na 3 dni.Następnego dnia już są bardzo dobre, ale po 3 dniach są rewelacyjne :) A później już nie ma po nich śladu ;)
*u mnie Bismarck z Tesco - bardzo polecam, bo są o połowę tańsze (szczególnie teraz) od innych tego typu wyrobów, a smakują tak samo
źródło(przepis bez migdałów): mniam mniam