Wykonanie
Tym razem głównymi składnikami na nasze trzy po trzy były
szpinak,
jajka i
cytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko...U Mirabelki znalazłam
szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły.Krem przygotowałam na bazie
serka kremowego, połączonego z
bitą śmietaną i
cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak
szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę, za to kolor jest powalający. Ach, gdybyście widzieli minę C., jak ugryzł pierwszy kawałeczek! Coś ty tam włożyła? - patrzył na mnie wielkimi oczami. Mimo wszystko zjadł z apetytem, choć muszę przyznać, że zerkał na nie nieco niepewnie... Jeśli więc chcecie zaskoczyć domowników lub gości, te babeczki będą idealne!Kremu trochę mi zostało, ale jeśli będziecie dekorować szprycą, a nie tylko nałożycie je nożem, jak ja, powinno być akurat.Oczywiście nie byłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna,
Maggie i Siankoo . Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały!
Składniki:(na 6 sztuk)150 g mrożonego, siekanego
szpinaku2
jajka65 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego100 ml
oleju170 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliskórka otarta z 1
cytrynykrem:120 g
serka kremowego100 ml
śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki
cukru waniliowegoSzpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową
oleju i skórką otartą z
cytryny.
Białka z
solą ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami wsypując
cukier. Następnie dodać
żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać resztę
oleju, wsypać
cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać
szpinak, szybko zmiksować.Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem waniliowym, dodać
serek, wymieszać, żeby nie było grudek. Udekorować kremem babeczki.Smacznego!
A teraz, choć to dopiero czwartek, czekam już niecierpliwie na weekend - w końcu wolne! Jupi!