Wykonanie
Bardzo lubimy
płatki owsiane. Na zimno z
mlekiem i odrobiną
cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z
jabłkami i odrobiną
cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji).
Ciasteczka owsiane też nie są mi obce, choć bardzo rzadko je robię. Dlaczego? Dobre pytanie. Nie mam pojęcia - jakoś zawsze jest coś bardziej interesującego czy efektownego. Dlatego gdy w propozycjach wspólnego gotowania na marzec pojawiły się flapjacki, wiedziałam, że to będzie idealna okazja do przygotowania czegoś na bazie
płatków.Nigdy nie robiłam flapjacks. Musiałam więc sobie troszkę poczytać - okazuje się, że to krajanka - pieczemy całość w formie, a
potem kroimy w kwadraty lub prostokąty. Słodka, lepka, bardzo sycąca. Oj tak, to musiało być coś pysznego...Okazało się też, że flapjcki są błyskawiczne w przygotowaniu - o ile nie trzeba iść w trakcie do sklepu, bo nagle okazało się, że w domu jest tylko sto osiemdziesiąt
siedem gram
płatków owsianych. Ale nawet wliczając ten mały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach.
Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.Moje flapjacki są
kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z
jagodami, które wręcz eksplodują
między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie ten błąd.Flapjacks miałam przyjemność przygotować wspólnie z Panną Malwinną oraz Siaśką, a inspirowałam się przepisem z bloga Frugalfeeding .
Kokosowe flapjacki z
jagodamiSkładniki:(na formę 25x25 cm)300 g
płatków owsianych150 g
masła65 g
cukru40 g
cukru kokosowego3 łyżki złotego
syropu40 g
chipsów kokosowych125 g
jagód (świeżych lub mrożonych)
Masło, oba
cukry i
syrop rozpuścić w garnuszku.
Płatki owsiane wymieszać z
chipsami kokosowymi, wlać
masło, dokładnie wymieszać. Dodać
jagody, delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść
jagód.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, aż brzegi się zezłocą.Ostudzić.Ciasto pokroić w kwadratu lub prostokąty, przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Ostatnio nie ciągnie mnie do komputera - w szkole mnóstwo zadań wiąże się z siedzeniem przed monitorem; na szczęście skończyliśmy projekt, i
mogę znów zapomnieć, jak działa Power Point.Ja jakaś nie z tej epoki jestem chyba...