ßßß
125 g masła125 złotego syropu125 g jasnego cukru muscovado125 g płatków owsianych125 g mąki pszennej pełnoziarnistej ze środkiem spulchniającym(dałam zwykłą self-rising)25 g wiórek kokosowych3 łyżki dżemu truskawkowego( u mnie z czarnej porzeczki)2 łyżki wiórek kokosowychMasło, złoty syrop i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników.Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi, mąką i wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy do foremki o wymiarach 18 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15-20 minut.Pozostawiamy do ostudzenia w foremce i zaznaczamy nożem 9 kwadratów. Smarujemy dżemem i posypujemy do wiórkami.Gdy ciasto całkowicie wystygnie wyjmujemy je razem z papierem i kroimy na kwadraty.Przepis z książki S. Lewis "200 cakes and bakes"