Wykonanie
Wiem, że miałam o tym napisać wczoraj, ale zabrakło mi weny. A takie pyszności zasługują na jak najbardziej zachęcający post. Choć z drugiej strony być może wystarczyłoby, żebym napisała, że lime
curd jest tak pyszny, że nie można oprzeć się wyjadaniu go łyżeczką prosto z garnka, zanim jeszcze ostygnie ...?
Serio!Lemon
curd znają chyba wszyscy - pyszny budyniowy krem, kwaśny od dużej ilości
soku z cytryny. Zazwyczaj robiłam go z dodatkiem
oleju zamiast
masła, żeby był mniej kaloryczny. Chciałam ten przepis wykorzystać, żeby przygotować nieco bardziej egzotycznego kuzyna tego kremu - lime
curd. Jednak na blogu Sto kolorów kuchni przypadkiem znalazłam przepis bardziej klasyczny - na bazie
masła. Dużo
masła ... Postanowiłam spróbować, i nie żałuję. Różnica w smaku jest wyczuwalna - ten jest po prostu
maślany, o nieco innej konsystencji, ale nie za bardzo potrafię opisać, o co dokładnie mi chodzi. Tego po prostu trzeba spróbować!Jedyna rzecz, na której troszkę się zawiodłam, to kolor - nie wiem dlaczego, ale wyobraziłam sobie lime
curd jako delikatnie zielony, taki, no wiecie:
limonkowy . A wyszedł żółciutki przez dodanie
żółtek. Nikt nie powinien być tym zaskoczony, ja jednak byłam. Cóż... Może kiedyś uda mi się stworzyć zielony
curd. Jakieś pomysły...?Ponieważ mój
curd nie chciał się ściąć, dodałam łyżeczkę
mąki ziemniaczanej. Nie wiem - może miałam większe
limonki, albo coś po prosu zepsułam... Możecie spróbować przygotować krem bez niej, ale nie wiem, czy się uda. Zawsze można dodać ją później, jeśli coś byłoby nie tak.I na koniec jeszcze tylko jedna rada: jeśli w kremie zrobiłyby się grudki, można go po prostu potraktować blenderem. Nie wpłynie to w żaden negatywny sposób na smak czy konsystencję, a krem będzie idealnie gładki. Mmm, bajka...Lime
curdSkładniki:(na 325 g)75 g
masła3
jajka75 g
cukrusok z 4
limonekskórka otarta z 2
limonek1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejMasło rozpuścić w garnku o grubym dnie. Dodać pozostałe składniki. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.Ostudzić.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Domyślacie cię już, co mogło powstać z połączenia bez z lime
curd...?