Wykonanie
Tak, wiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że
rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas.
Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące
truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych.
Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie
rabarbaru z marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem,
rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!
Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim
spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...
Tarta rabarbarowa z marcepanem

Składniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:250 g
mąki pszennej40 g
cukru pudru1/4 łyżeczki
soli150 g zimnego
masła2 łyżki
wodynadzienie:300 ml
śmietany kremówki (38%)200 g marcepanu2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajka300 g
rabarbaru70 g
płatków migdałowychdodatkowo:1 łyżeczka
cukru pudruMąkę przesiać do miski z
cukrem pudrem, wymieszać z
solą. Dodać
masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać
wodę, szybko zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną
masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.Marcepan pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać kremówkę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt, wystudzić.Dodać
jajka dokładnie wymieszać trzepaczką.
Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą część wzdłuż na pół.Na podpieczonym spodzie ułożyć
rabarbar. Zalać całość masą jajeczno-marcepanową, posypać wierzch
płatkami migdałowymi.Piec w 180 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!

A jak tam pogoda? U nas w kratkę, czasem słońce, czasem deszcz . Na szczęście deszcz częściej wtedy, gdy jestem w pracy, więc w
sumie nie mam na co narzekać...