ßßß Cookit - przepis na Wafelki cytrynowe

Wafelki cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe, rumowe, kajmakowe, czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :)
Składniki:
250g masła
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki mleka lub wody
250g mleka w proszku
Ok. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytryny
Skórka otarta z 1 - 2 cytryn
1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych
Masło, cukier i mleko (lub wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy drobno otartą skórkę z cytryny i olejek cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy wafle. Ilość warstw zależy indywidualnie od upodobań, ja przełożyłam 3 wafelkami i według mnie wyszły idealnie :)
Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy ciężką deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin, by wafle dobrze się z sobą złączyły.
Gotowe wafelki kroimy ostrym nożem w dowolne kształty.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/06/wafelki-cytrynowe.html