Wykonanie

Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do
wafli, były już
wafelki kokosowe,
rumowe, kajmakowe,
czekoladowe w postaci
tortu i bardziej gorzkie z
orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej
skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :)



Składniki:250g
masła1 ½ szklanki
cukru½ szklanki
mleka lub
wody250g
mleka w proszkuOk. 1/2
aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki
soku z cytrynySkórka otarta z 1 - 2
cytryn1 – 2 opakowania
wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych
Masło,
cukier i
mleko (lub
wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu
mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy drobno otartą
skórkę z cytryny i
olejek cytrynowy lub sok wyciśnięty z
cytryny. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy
wafle. Ilość warstw zależy indywidualnie od upodobań, ja przełożyłam 3
wafelkami i według mnie wyszły idealnie :)Przełożone
wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy ciężką deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin, by
wafle dobrze się z sobą złączyły.Gotowe
wafelki kroimy
ostrym nożem w dowolne kształty.

R E K L A M A
