ßßß
Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe, rumowe, kajmakowe, czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :)

Składniki:250g masła1 ½ szklanki cukru½ szklanki mleka lub wody250g mleka w proszkuOk. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytrynySkórka otarta z 1 - 2 cytryn1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnychMasło, cukier i mleko (lub wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy drobno otartą skórkę z cytryny i olejek cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy wafle. Ilość warstw zależy indywidualnie od upodobań, ja przełożyłam 3 wafelkami i według mnie wyszły idealnie :)Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy ciężką deską lub taboretem i pozostawiamy tak na kilka godzin, by wafle dobrze się z sobą złączyły.Gotowe wafelki kroimy ostrym nożem w dowolne kształty.
R E K L A M A