Wykonanie

Roladki
serowe robiła moja mama, gdy byliśmy dziećmi, a widziałam również na nie przepis u siostry Anastazji. Tak patrząc wstecz, można powiedzieć, że ludzie kiedyś byli bardzo kreatywni, potrafili zrobić coś z niczego i to dość niewielkim kosztem.Roladki
serowe są doskonałe jako przystawki i można je dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaki składnik chcemy do nich dodać :)Moje roladki zrobiłam w dwóch wersjach
smakowych, częściowo z
pieczarkami, a częściowo z
pieczarkami i
szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą
szynkę :)Wybierzcie najlepszą opcję
smakową dla siebie :)

Składniki:½ kg
sera Gouda150g
sera topionego3
jajka (ugotowane na twardo)100g
masłaok. 200g
pieczarek20g
margaryny½ dużej
cebuli1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszkiOk. ½ łyżeczki
soliPieprz*Ewentualnie 50g
szynkiPieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko, po czym podduszamy na
margarynie (około 7 do 10 minut).Miękkie
masło ucieramy razem z
serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane
jajka,
cebulę,
natkę pietruszki i duszone
pieczarki. Całość solimy i
pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki
szynki).
Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się
wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy czy
ser jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go z woreczka i zlepiamy w jedną kulką, a następnie wałkujemy na grubość około 3 – 5mm.Na rozwałkowanym
serze rozprowadzamy równomiernie masę, pozostawiając na końcach około 4cm odstępu.
Ser zwijamy w rulon, a następnie pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, by całość dobrze stężała.

R E K L A M A