Wykonanie
Przepis na tą szybką i prostą
sałatkę z
ananasem,
porem i
kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący
ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta
sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z
ananasem, którego osobiście uwielbiam :)
Ciasto:440 – 500g
herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki)400g masy krówkowej150ml
wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej)Krem budyniowy:4 budynie
waniliowe (bez
cukru)1400ml
mleka½ szklanki
cukru250g miękkiego
masła 82%Polewa:100g
czekolady np. deserowej70ml
mlekaDekoracja (którą można, ale nie trzeba robić):ok. 2 łyżki uprażonych siekanych
orzechów laskowychOdlewamy około szklankę
mleka, w którym rozpuszczamy budynie. Resztę
mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy
cukier, po czym mieszamy przez chwilę, by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż zgęstną. Gorący
budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Na blaszce średniej wielkości, wyłożonej pergaminem, układamy warstwę
herbatników, które lekko skrapiamy zimną
wodą (przy pomocy łyżeczki).
Następnie smarujemy większą częścią masy krówkowej, po czym przekładamy kolejną warstwą
herbatników, które także lekko moczymy
wodą i smarujemy resztą masy krówkowej.
Miękkie
masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny
budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity.Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę
herbatników (nie nasączamy
wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał.
Siekane
orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni prawdopodobnie się spalą) i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy
mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by
czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała z
mlekiem. Po około 3 – 5 minutach polewa lekko zgęstnieje i jest gotowa do rozprowadzenia na cieście.Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy delikatnie zimnymi prażonymi orzeszkami. Ciasto przed podaniem pozostawiamy jeszcze, na co najmniej godzinę w zimnym miejscu, a najlepiej przechowywać je cały czas w zimnym.
R E K L A M A