ßßß Cookit - przepis na Szyszki z masy krówkowej i ryżu preparowanego

Szyszki z masy krówkowej i ryżu preparowanego

nazwa

Wykonanie

Pewnie wszyscy lubicie krówki- ja osobiście uwielbiam, chociaż z powodów alergicznych muszę na nie uważać. No, ale co tam :) Poniżej przedstawiam kilka opcji na szyszki z krówek. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, więc proszę nie przerażajcie się tym, że dużo się rozpisałam :)
1. Sposób z krówek
1/2 kg krówek (najlepiej ciągnących)
70g masła
1 łyżka kakao
ok.150g ryżu preparowanego
Krówki wrzucamy do garnka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i kakao. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masa może być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsypujemy ryż i dobrze mieszamy, po czym formujemy kuleczki ręcznie, bądź łyżeczką małe kuleczki i układamy na talerzu lub papierze pergaminie do wyschnięcia.
ok.400g masy krówkowej
ok. 150g ryżu preparowanego
Zamiast krówek możemy użyć gotowej masy krówkowej, którą przekładamy do garnka i rozpuszczamy, dodajemy ryż preparowany, a resztę robimy dokładnie tak samo jak powyżej.
3. Sposób- od A do Z, czyli robiąc własną masę krówkową.
Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu:
300g cukru
30g masła
120 ml mleka skondensowanego (bez cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii)
300g białej czekolady
ok.150g ryżu preparowanego
Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zewrzenia gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Do ciepłej, ale nie wrzącej masy wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Formujemy kuleczki.
Opcja dla czokoholików:
100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy na około 10 minut, by czekolada lekko ostygła. Następnie obtaczamy w niej szyszki i układamy na pergaminie lub folii, po czym pozostawiamy do wystygnięcia. I to tyle :)
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2012/05/szyszki-z-masy-krowkowej-i-ryzu.html