Wykonanie

Pewnie wszyscy lubicie
krówki- ja osobiście uwielbiam, chociaż z powodów alergicznych muszę na nie uważać. No, ale co tam :) Poniżej przedstawiam kilka opcji na szyszki z
krówek. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, więc proszę nie przerażajcie się tym, że dużo się rozpisałam :)1. Sposób z
krówek1/2 kg
krówek (najlepiej ciągnących)70g
masła1 łyżka
kakaook.150g
ryżu preparowanegoKrówki wrzucamy do garnka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy
masło i
kakao. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masa może być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsypujemy
ryż i dobrze mieszamy, po czym formujemy kuleczki ręcznie, bądź łyżeczką małe kuleczki i układamy na talerzu lub papierze pergaminie do wyschnięcia.ok.400g masy krówkowejok. 150g
ryżu preparowanegoZamiast
krówek możemy użyć gotowej masy krówkowej, którą przekładamy do garnka i rozpuszczamy, dodajemy
ryż preparowany, a resztę robimy dokładnie tak samo jak powyżej.3. Sposób- od A do Z, czyli robiąc własną masę
krówkową.Przyrządzamy masę
krówkową wg poniższego przepisu:300g
cukru30g
masła120 ml
mleka skondensowanego (bez
cukru)1 opakowanie
cukru waniliowego (lub
laska wanilii)300g
białej czekoladyok.150g
ryżu preparowanegoCukier i
cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy
masło i
mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zewrzenia gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną
czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Do ciepłej, ale nie wrzącej masy wsypujemy
ryż preparowany i mieszamy. Formujemy kuleczki.Opcja dla czokoholików:100g
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i zostawiamy na około 10 minut, by
czekolada lekko ostygła. Następnie obtaczamy w niej szyszki i układamy na pergaminie lub folii, po czym pozostawiamy do wystygnięcia. I to tyle :)

R E K L A M A