ßßß Cookit - przepis na Wafle z masą krówkową (kajmakiem)

Wafle z masą krówkową (kajmakiem)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wafle i krówki, dlatego postanowiłam połączyć te dwa smaki, które doskonale się komponują. Poniżej prezentuję 3 sposoby na wafle z karmelkiem, myślę że każdy znajdzie coś dla siebie :)
1. Sposób z krówek
500g krówek (najlepiej ciągnących)
70g masła
Ewentualnie 1 łyżka gorzkiego kakao
1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Krówki rozpuszczamy z masłem na wolnym ogniu, mieszając. (W tym momencie możemy do masy dodać kakao). Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy, by lekko przestygła. Następnie przekładamy nią wafle.
2. Sposób z gotowej masy krówkowej
Ok. 400g masy krówkowej (kajmaku)
1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Jeśli masa krówkowa jest bardzo gęsta (nie nadaje się do łatwego rozsmarowania), przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy. Jeśli jest bardzo ciepła pozostawiamy, by lekko przestygła, po czym rozsmarowujemy na waflach.
3. Sposób z zrobionej samodzielnie masy krówkowej
Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu:
300g cukru
30g masła
120 ml mleka skondensowanego (bez cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii)
300g białej czekolady (lub deserowej – jeśli masa ma być o smaku kakao)
1 – 2 opakowania wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zagotowania gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Przestygniętą masą przekładamy wafle.
Uwaga:
By wafle dobrze zlepiły się z masą najlepiej nakładać ją na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami.
Po przełożeniu wafli najlepiej zapakować je w papier pergamin lub folię i przycisnąć czymś ciężkim i większym od wafla np. drewnianą deską lub odwróconym do góry nogami taboretem. Tak przyciśnięte wafle pozostawiamy na kilka godzin, po czym kroimy w romby, prostokąty lub kwadraty.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/05/wafle-z-masa-krowkowa-kajmakiem.html