Wykonanie

Uwielbiam
wafle i
krówki, dlatego postanowiłam połączyć te dwa smaki, które doskonale się komponują. Poniżej prezentuję 3 sposoby na
wafle z karmelkiem, myślę że każdy znajdzie coś dla siebie :)


1. Sposób z
krówek500g
krówek (najlepiej ciągnących)70g
masłaEwentualnie 1 łyżka gorzkiego
kakao1 – 2 opakowania
wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Krówki rozpuszczamy z
masłem na wolnym ogniu, mieszając. (W tym momencie możemy do masy dodać
kakao). Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy, by lekko przestygła. Następnie przekładamy nią
wafle.2. Sposób z gotowej masy krówkowejOk. 400g masy krówkowej (kajmaku)1 – 2 opakowania
wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)Jeśli masa krówkowa jest bardzo gęsta (nie nadaje się do łatwego rozsmarowania), przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy. Jeśli jest bardzo ciepła pozostawiamy, by lekko przestygła, po czym rozsmarowujemy na waflach.3. Sposób z zrobionej samodzielnie masy krówkowejPrzyrządzamy masę
krówkową wg poniższego przepisu:300g
cukru30g
masła120 ml
mleka skondensowanego (bez
cukru)1 opakowanie
cukru waniliowego (lub
laska wanilii)300g
białej czekolady (lub deserowej – jeśli masa ma być o smaku
kakao)1 – 2 opakowania
wafli (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
Cukier i
cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy
masło i
mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zagotowania gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną
czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Przestygniętą masą przekładamy
wafle.Uwaga:By
wafle dobrze zlepiły się z masą najlepiej nakładać ją na głębsze kwadraciki
wafli i przykładać je
waflem z drobniejszymi kwadracikami.Po przełożeniu
wafli najlepiej zapakować je w papier pergamin lub folię i przycisnąć czymś ciężkim i większym od
wafla np. drewnianą deską lub odwróconym do góry nogami taboretem. Tak przyciśnięte
wafle pozostawiamy na kilka godzin, po czym kroimy w romby, prostokąty lub kwadraty.

R E K L A M A
