ßßß
Ciasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu, wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :)
Składniki:2 jajka1 szklanka cukru3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki soku z cytryny2 szklanki maślanki3 łyżeczki proszku do pieczenia4 szklanki mąkiDodatkowo:3 łyżki cukruOkoło ½ szklanki kokosu (lub więcej)Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc.Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek.Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy owoce i posypujemy je cukrem wymieszanym z kokosem.Ciasto z maślanką pieczemy około 35 – 40 minut w 180 ⁰ C.
R E K L A M A