Wykonanie

Ciasto z
maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu, wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać
owoce,
kokos i upiec. Można je zrobić z różnymi
owocami, ja najczęściej dodaję
owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się
brzoskwiniami z puszki, mrożonymi
borówkami i
jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki
maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :)


Składniki:2
jajka1 szklanka
cukru3 – 4 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
soku z cytryny2 szklanki
maślanki3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 szklanki
mąkiDodatkowo:3 łyżki
cukruOkoło ½ szklanki
kokosu (lub więcej)Dowolne
owoce np.
brzoskwinie,
jabłka,
borówki,
truskawki etc.
Jajka,
cukier,
cukier waniliowy,
maślankę i
sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek.Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy
owoce i posypujemy je
cukrem wymieszanym z
kokosem.Ciasto z
maślanką pieczemy około 35 – 40 minut w 180 ⁰ C.

R E K L A M A