Wykonanie
To jedno z moich ulubionych ciast. Nie wymaga zbyt dużo pracy, jest łatwe i tanie w wykonaniu. Dzięki słodkiej
śmietance nabiera wilgotności przez co jest jeszcze bardziej smaczne. Idealne do
kawy czy
herbaty oraz na wizytę gości. Zapraszam!

SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę)- 4 szklanki
mąki- 2 szklanki
cukru- 2 szklanki
maślanki- 2
jaja- mały
proszek do pieczeniaDodatkowo;- 200g wiórek
kokosu- pół szklanki
cukru- opakowanie
cukru waniliowego- pół litra słodkiej
śmietanki 12%PRZYGOTOWANIE:W misce ubijamy
jajka z
cukrem, dodajemy
mąkę z proszkiem i
maślankę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą.
Kokos z
cukrem i
cukrem waniliowym mieszamy i równo posypujemy wierzch surowego ciasta. Pieczemy około godziny w nagrzanym piekarniku do 180*C. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto równomiernie polewamy
śmietanką i wstawiamy do chłodniejącego piekarnika na całą noc. Smacznego!
