Wykonanie
Sałatka z
białej kapusty i
buraczków nie jest
droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej
porze roku, bo
buraczki i
kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze
mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś
sałatka, czy surówka do obiadu, a nie ma czasu, czy pomysłu na coś. Polecam :)Składniki:2kg
białej kapusty2kg
burakówZalewa:1 szklanka
octu1 szklanka
wody1 szklanka
cukru1 ½ łyżki
soliOkoło 10 ziarenek
ziela angielskiegoBiałą kapustę szatkujemy, po czym gotujemy w niewielkiej ilości
wody, około 10 minut od zawrzenia. Następnie średniej wielkości
buraczki myjemy i gotujemy około 20 minut od zawrzenia, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Letnie
buraczki obieramy ze skórki, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki.
Buraczki mieszamy z
kapustą. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy razem w garnku, po czym łączymy z mieszanką kapuściano- buraczaną i pozostawiamy na godzinę. Następnie nakładamy
sałatkę do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy (zagotowujemy), około 10 minuty od zawrzenia.


R E K L A M A