Wykonanie

Lamingtony, czyli kosteczki
rumowo-
kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której często je razem robimy. Polecam :)Ciasto:25g
masła2/3 szklanki
mleka30 dag
cukru pudru2 łyżki
miodu (płynnego)1
jajko35 dag
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:15 łyżek
mleka10 dag
masła30 dag
cukru pudru2 łyżki gorzkiego
kakaookoło 50ml
rumu ( mniej lub więcej, w zależności od tego jak mocno
alkoholowe chcemy uzyskać :)dodatkowo:ok. 25 dag wiórek
kokosowychMasło rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy do niego
mleko,
miód,
cukier,
jajko,
proszek do pieczenia i
mąkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, na jednolitą masę, po czym, przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Mleko,
masło,
cukier puder i
kakao zagotowujemy w rondelku lub miseczce, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy
rum.Wystudzone ciasto kroimy nożem na prostokątne kosteczki, po czym moczymy w ciepławej polewie (nie gorącej), a następnie obtaczamy w kokosie i układamy na pergaminie lub talerzu.
Ciasteczka można konsumować od razu, ale lepiej pozostawić je na co najmniej godzinę by lekko obtęgły :)

R E K L A M A