Wykonanie

Miało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :)Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków
krówek idealne.Ps. Można je dodatkowo wzbogacić
migdałami,
orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje pysznie.



Składniki:330g
margaryny lub
masła1 szklanka
cukru brązowego (lub białego)2 łyżeczki
cukru waniliowego3
jajka½ łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 ½ szklanki
mąkiWierzch:400g
krówek lub masy krówkowej (kajmaku)70g
masła100g
kokosuDo ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę.Polewa:40g
czekolady40ml
mleka lub
wodyTłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy
brązowy cukier,
cukier waniliowy,
jajka,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę. Na koniec dodajemy stopniowo
mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem lub łyżką, by powstała jednolita masa.Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180⁰C.
Krówki lub masę
krówkową rozpuszczamy z
masłem w garnku. Gdy masa zacznie się gotować dodajemy
kokos i całość razem mieszamy łyżką, a następnie rozsmarowujemy równomierni po ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, a następnie zagotowujemy razem z
mlekiem, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy łyżkę lub dwie
wody i jeszcze raz zagotowujemy.Gotową polewą przyozdabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.


R E K L A M A