ßßß
Miało być Samoa brownies, czyli brązowe ciasto – coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :)Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne.Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje pysznie.

Składniki:330g margaryny lub masła1 szklanka cukru brązowego (lub białego)2 łyżeczki cukru waniliowego3 jajka½ łyżeczki soli1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 ½ szklanki mąkiWierzch:400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku)70g masła100g kokosuDo ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę.Polewa:40g czekolady40ml mleka lub wodyTłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem lub łyżką, by powstała jednolita masa.Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180⁰C.Krówki lub masę krówkową rozpuszczamy z masłem w garnku. Gdy masa zacznie się gotować dodajemy kokos i całość razem mieszamy łyżką, a następnie rozsmarowujemy równomierni po ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia.Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, a następnie zagotowujemy razem z mlekiem, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy łyżkę lub dwie wody i jeszcze raz zagotowujemy.Gotową polewą przyozdabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A