ßßß
Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :)Składniki:250g margaryny1 ½ szklanki cukru6 jajek1 ½ szklanki mąkiSzczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia250g drobno mielonych migdałów100g wiórek czekoladowych2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :)Dodatkowo:2 łyżki cukru pudru do posypaniaMargarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę.
Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne.
Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny.* ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej
R E K L A M A