Wykonanie
Krówki to moje ulubione
cukierki (zwłaszcza te ciągnące :) nie potrafię się im oprzeć! Karmel stał się moim ukochanym
dodatkiem do ciast,
lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by wypróbować połączenie
krówek z sernikiem i
powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :)



Ciasto kruche (kruszonka):150g
masła 82%2
żółtka2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoSzczypta
soli1 ½ szklanki
mąkiMasa serowa:1 kg
twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce)50g
masła 82%1 szklanka
cukru5
jajek2
białka1
budyń waniliowy2 łyżeczki
cukru waniliowegoDodatkowo:200g
krówekWszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki.
Twaróg i
masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do
mięsa), po czym dodajemy do niego
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka i suchy
budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, a następnie łączymy z masą
twarogową i delikatnie mieszamy łyżką. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy.
Krówki kolejno kroimy na mniejsze kawałki i od razu wbijamy w masę
serową. Na koniec na wierzch ciasta drobno prószymy kruszonkę. (Jeśli użyjecie
twarogu homogenizowanego z wiaderka, wówczas sernik pierw podpiekamy przez około 30 minut, następnie posypujemy kruszonką i dopiekamy. Kruszonka dodana na surowy bardzo płynny sernik najprawdopodobniej nam utonie i ciasto będzie mniej efektowne).Sernik pieczemy około 50 – 60 minut w 170 ⁰ C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

R E K L A M A