Wykonanie

Ciasto
makowo jabłkowe jest idealne na każdy czas :) Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana
Męża :)


Ciasto:20 dag
maku (suchego, zmielonego)40 dag
jabłek (potartych na grubych oczkach tarki i odciśnięte z soku)125g
margaryny (pół kostki)30 dag
cukru pudru6 łyżek
kaszy manny6
jajek2 łyżeczki
proszek do pieczeniaPolewa:2 łyżki
masła2 łyżki
wody1/2 szklanki
cukru1 1/2 łyżki gorzkiego
kakaoDo dekoracji przykładowo:
płatki migdałówkokosMiękką margarynę ucieramy, z
cukrem pudrem, dodajemy
żółtka i chwilę ucieramy, następnie dodajemy
mak, po chwili
jabłka,
kaszę manną i
proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z
białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm).Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C.Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta na wierzch robimy polewę
kakaową.Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy mieszając, a następnie rozprowadzić równomiernie na cieście. Na koniec ciasto udekorować
płatkami migdałowymi i
kokosem (lub innymi
bakaliami wedle uznania).
Płatki migdałów można od razu położyć na cieście lub uprażyć, wystarczy wrzucić je na gorącą patelnię, przez chwilę mieszać, a gdy są już złociste przesypać na talerz, by się nie spaliły i przestygły.

R E K L A M A