Wykonanie

Aurelio, na Twoje życzenie tak byś mogła jeszcze uzbierać trochę tego
zółtego cudu .Składnikiok. 900 kwiatków mlecza4 cytryny+4
pomarańcze2 do 3 litrów
wody2 kg
cukruPrzygotowanieZbieram kwiatki mniszka lekarskiego, wybieram ładnie rozwinięte kwiaty. Nie po deszczowym dniu tylko po
słonecznym.Zostawiam je na kartce aby opuściły je robaczki, a
potem wkładam do garnka z odmierzoną
wodą i gotuję. Od zagotowania gotuję 10-15 minut i zostawiam na 24 godziny by całość się zaparzyła.


Po 24 godzinach odciskam dobrze mlecze a
wywar przelewam przez sito.




Stawiam na ogniu, dodaję
sok z cytryn,
pomarańczy i
cukier i gotuję na malutkim ogniu ok. 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji
syropu,
potem jeszcze troszkę zgęstnieje.Można gotować dłużej jeśli chcecie gęstszy „miodek”. Ja go skrystalizowałam bo lubię odcień i smak
syropku . Ogień powinien być niewielki a całość ma pyrkać a nie gotować.Kto lubi może dodać
cynamon,
wanilie




Przelewam do słoików i jeszcze trzymam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W schłodzonym miejscu można trzymać kilka miesięcy.Podaje do sałatek,
serów,
pieczywa,
herbat,
mies, oraz wcinam tak z łyżki :)