ßßß Cookit - przepis na ciasto cioci zinki z porzeczkami i bezą

ciasto cioci zinki z porzeczkami i bezą

nazwa

Wykonanie

jedno z lepszych ciast sezonowych , oczywiście oryginalnie w wykonaniu mojej cioci. najbardziej smakowało w ogródku , pod jabłonką i zawsze będzie mi się kojarzyć z wakacjami :)
ja chyba muszę przejść porządny kurs doszkalający , bo w ciocinym cieście owoce są zawsze na górze dokładnie między plackiem a bezą. u mnie jednak robią co chcą i przeważnie idą na dno :)
zamiast porzeczek można dodać agrestu , rabarbaru lub wiśni , ja jednak lubię je tylko i wyłącznie w wersji porzeczkowej. ważne aby użyte owoce były kwaśne.
( ja robiłam z połowy składników na ciasto i z 1/3 na bezę, bo chciałam mały placek w małej blaszce :))
przepis podstawowy :
składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka oleju
owoce sezonowe wedle uznania
beza :
3 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru ( jeśli chcemy bardzo kruchą bezę podwajamy ilość cukru )
jajka ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym na białą masę. obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką delikatnie wymieszać z masą jajeczną. dodać olej i znów delikatnie wymieszać. ciasto wylewamy na blachę ( wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta , lub wyłożoną papierem do pieczenia) . na wierzch układamy owoce. pieczemy ok 20-25 min w temp.180 stopni . ubijamy białka z solą na sztywno następnie po łyżce wsypujemy cukier dalej ubijając. gdy ciasto lekko się zrumieni, wyciągamy z piekarnika, kładziemy na nie bezę i znów zapiekamy ok 20 min, aż beza się lekko zrumieni.
studzimy i jemy :)
palce lizać :)
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2012/07/ciasto-cioci-zinki-z-porzeczkami-i-beza.html