Wykonanie

miałam w lodówce
ciasto francuskie,
jabłka i maiłam też ochotę na coś słodkiego.takim to sposobem powstał zawijaniec
jabłkowy.pozytywna opinię wydał szwagier, miłośnik placków z
jabłkami i w
sumie wszystkich innych placków też ;)ciasto przetestowane, zjedzone do ostatniego okruszka, więc można dzielić się przepisem.zapraszamskładniki:gotowe
ciasto francuskie4 średnioduże
jabłka4 łyżki
cukru2 łyżki
masła1/2 szklanki posiekanych
orzechów laskowych2 łyżki
bułki tartej1/2 szklanki
wodyszczypta
cynamonu,
imbiru i gałki
cukier i roztrzepane
jajko na wierzch
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. pokroić w dużą kostkę.
masło stopić na patelni, dodać
cukier i
przyprawy. dodać
jabłka i smażyć kilka minut. następnie zalać
woda i dusić, aż
jabłka będą miękkie a sos się odrobinę zredukuje.na koniec wsypać
orzechy i
bułkę tarta. wyłączyć gaz, lekko przestudzić.masę
jabłkową wyłożyć na środek
ciasta francuskiego, boki ciasta naciąć w kilka-kilkanaście pasków i następnie sklejać przekładając paski przez farsz.

źródłowierzch posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem. piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto będzie rumiane.wystudzić.smacznego