ßßß Cookit - przepis na plecionka jabłkowa

plecionka jabłkowa

nazwa

Wykonanie

miałam w lodówce ciasto francuskie, jabłka i maiłam też ochotę na coś słodkiego.
takim to sposobem powstał zawijaniec jabłkowy.
pozytywna opinię wydał szwagier, miłośnik placków z jabłkami i w sumie wszystkich innych placków też ;)
ciasto przetestowane, zjedzone do ostatniego okruszka, więc można dzielić się przepisem.
zapraszam
składniki:
gotowe ciasto francuskie
4 średnioduże jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki wody
szczypta cynamonu, imbiru i gałki
cukier i roztrzepane jajko na wierzch
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. pokroić w dużą kostkę. masło stopić na patelni, dodać cukier i przyprawy. dodać jabłka i smażyć kilka minut. następnie zalać woda i dusić, aż jabłka będą miękkie a sos się odrobinę zredukuje.na koniec wsypać orzechy i bułkę tarta. wyłączyć gaz, lekko przestudzić.
masę jabłkową wyłożyć na środek ciasta francuskiego, boki ciasta naciąć w kilka-kilkanaście pasków i następnie sklejać przekładając paski przez farsz.
źródło
wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. piec ok 25 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto będzie rumiane.
wystudzić.
smacznego
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2013/06/plecionka-jabkowa.html