ßßß Cookit - przepis na world baking day - ciasto truskawkowe

world baking day - ciasto truskawkowe

nazwa

Wykonanie

postanowiłam dołączyć do światowego pieczenia, miałam dylemat na jakie ciacho się zdecydować, koniec końców zrobiłam ciasto truskawkowe, poziom 87, bo już od jakiegoś czasu chodziły za mną truskawki. wiem, że do naszych sezonowych im daleko, smakiem oczywiście bo wyglądem są niczego sobie :)
ciasto bardzo dobre, ja ciut zmieniłam tak pod swój smak i gust. fakt, musi leżakować przynajmniej noc aby się przegryzło, spód jest dość twardy. nie wiem czy to moja wina czy taki mam być, możliwe, że jest to przepis na małą blaszkę, ja piekłam w 27 cm .
składniki:
ciasto :
125 g mąki
55 g margaryny
75 g cukru
1 opakowanie wanilii ( ja dałam laskę wanilii)
1 g soli
1 jajko
wymieszać margarynę i cukier, dodać jajko. stopniowo dosypywać mąkę zmieszaną z wanilią i solą i wymieszać wszystko.powstałym ciastem wyłożyć blaszkę. piec w temp. 180 stopni ok 25 minut.
krem:
200 ml mleka
75 g cukru
65 g mąki
1 jajko
25 g białej czekolady ( ja zapomniałam ;))
zagotować mleko z połową cukru ( ja wrzuciłam jeszcze resztę wanilii). jajka roztrzepać z reszta cukru. do jajek z cukrem dodać 1/4 gorącego mleka ( bez "patyków" wanilii). przesiać mąkę i dodać do mieszanki. następnie dodać resztę mleka, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, postawić na palnik i mieszać, aż całość zgęstnieje. wmieszać czekoladę do kremu i zostawić do ostygnięcia
( pominęłam ten fragment przepisu:)).
500 g truskawek
150 g żelatyny*
ciasto posmarować ciasto kremem**, na wierzch dać pokrojone truskawki. zagotować żelatynę z dodatkiem wody , polać truskawki ciepłą żelatyną.
*ja zamiast żelatyny użyłam "tortenguss" , który moim zdaniem jest idealny do owoców.
** krem wydawał mi się za gęsty, więc wymieszałam go z odrobina kremówki.
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2013/05/world-baking-day-ciasto-truskawkowe.html