ßßß Cookit - przepis na Prosty chlebek otrębowy.

Prosty chlebek otrębowy.

nazwa

Wykonanie

« Lekka sałatka z serem ...
Mini-serniczki z owocami. »
Dzisiaj miało być o czymś zupełnie innym, jednak na specjalne życzenie dodaję przepis na chleb otrębowy bez twarogu. Jeśli lubicie pieczywo otrębowe, ale nie przepadacie za konsystencją czy smakiem wypieków z użyciem twarogu to koniecznie wypróbujcie ten chleb. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast pestek dyni i słonecznika użyć kminku czy innych ulubionych ziół. Z podanej ilości składników wychodzi mały chlebek, dlatego im mniejszej użyjecie keksówki tym lepiej. Moja ma 21 na 11 cm, ale lepsza byłaby jeszcze mniejsza.
Przygotujcie:
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki skrobi kukurydzianej*
50 ml naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
dodatkowo: ulubione zioła lub słonecznik/pestki dyni
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 0 C. Foremkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Otręby, skrobię, proszek do pieczenia, sól i zioła/ziarna (użyłam słonecznika i pestek dyni) mieszamy. Dodajemy jajko i serek/jogurt.
Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.
Chlebek pieczemy ok. 35 minut, do suchego patyczka.
*zamiennie można użyć mąki kukurydzianej.
czwartek, 05 kwietnia 2012, kuchning
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Źródło:http://kuchning.blox.pl/2012/04/Prosty-chlebek-otrebowy.html