Wykonanie
« Lekka
sałatka z
serem ...Mini-serniczki z
owocami. »
Dzisiaj miało być o czymś zupełnie innym, jednak na specjalne życzenie dodaję przepis na
chleb otrębowy bez
twarogu. Jeśli lubicie
pieczywo otrębowe, ale nie przepadacie za konsystencją czy smakiem wypieków z użyciem
twarogu to koniecznie wypróbujcie ten
chleb. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast pestek dyni i
słonecznika użyć
kminku czy innych ulubionych
ziół. Z podanej ilości składników wychodzi mały chlebek, dlatego im mniejszej użyjecie keksówki tym lepiej. Moja ma 21 na 11 cm, ale lepsza byłaby jeszcze mniejsza.Przygotujcie:4 łyżki
otrębów owsianych2 łyżki
otrębów pszennych2 łyżki
skrobi kukurydzianej*50 ml
naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego
jogurtu1 duże
jajko1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniasóldodatkowo: ulubione
zioła lub słonecznik/pestki dyniWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 0 C. Foremkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Otręby,
skrobię,
proszek do pieczenia,
sól i zioła/ziarna (użyłam
słonecznika i pestek dyni) mieszamy. Dodajemy
jajko i serek/jogurt.Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.Chlebek pieczemy ok. 35 minut, do suchego patyczka.*zamiennie można użyć
mąki kukurydzianej.
czwartek, 05 kwietnia 2012, kuchningpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBack