ßßß
Drugi wariant rolady serowej, tym razem z nadzieniem pieczarkowym. Ta wersja pojawiła się w moim domu już kilka lat temu i powraca przy różnych okazjach. Z dwóch wariantów, które się tutaj pojawiły, ten u mnie zdecydowanie wygrywa (mimo że szpinak uwielbiam :) ). Przepis, sprawdzony wielokrotnie, pochodzi „Biblioteczki Poradnika Domowego” nr 2/94.Przygotujcie:50dag żółtego sera40dag pieczarekCebulaNatka pietruszkiSól, pieprz, bazylia, oreganoWykonanie:Ser żółty zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do wrzącej wody na około 30 minut.Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Gdy odparuje woda (która wydzieli się w trakcie smażenia), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser rozwałkujemy na kształt prostokąta, a na niej rozsmarowujemy pieczarkowe nadzienie. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce do mocnego schłodzenia. Kroimy w plastry o grubości 1 cm.