ßßß

Co więcej:1. Zróbcie więcej sosu i włóżcie w słoiczku do lodówki na później.2. Placków też możecie zrobić z podwójnej porcji i również włożyć w pojemniczku do lodówki. Później wyjmiecie placki, posmarujecie sosem serowym i włożycie na 3min do piekarnika na 180*C i ciepła kolacja gotowa!
Składniki:placki owsiane:3 łyżki otrąb owsianych1 łyżka otrąb pszennych1 jajko1 łyżka jogurtu naturalnego 1%1 filiżanka startej cukinii (w skórce)sól, pieprz(pietruszka i pestki słonecznika)parafina ciekła / oliwa z oliwekser lazur+philadelphia+mleko1/2 filiżanki startej cukiniisól
Przygotowanie:Najpierw zaczynamy od placków. Otręby wsypujemy do miseczki, wbijamy jajko i dodajemy jogurt (to jest właściwie baza placków, którą można urozmaicać i doprawiać na rożne sposoby). Następnie ścieramy cukinię (tak aby wyszły nam 2 filiżanki startego warzywa) na grubych okach, solimy i odstawiamy na chwilę, aż wypuści sok. W tym czasie możemy posiekać pietruszkę i zrobić sos serowy. Przepis na sos opisałam tutaj :)Cukinię odsączamy i 1 filiżankę dodajemy do masy otrębowej. Wlewamy odrobinę parafiny bądź oliwy i wsypujemy łyżkę pestek słonecznika. Doprawiamy do smaku i zabieramy się za smażenie. Jak zwykle, smażymy obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu)Gotowe cieplutkie placki smarujemy sosem serowym i układamy na wierzchu startą cukinię.