Wykonanie
Mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsza kolacja jaką
jadłam! Lekka, zdrowa i pyszna!Choć w wersji
śniadaniowej na pewno równie dobrze się spisze, wymaga trochę więcej pracy, a rano rzadko kiedy ten czas mamy.Ja szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak genialnego smaku! Wykorzystałam produkty które zostały mi z poprzednich eksperymentów kulinarnych tj. sos
serowy z obiadu i starta
cukinia z wczorajszego śniadania.Placki możecie zjeść bez dodatków na zimno:) Są bardzo pożywne, więc idealne pasują na przekąskę w pracy/uczelni.


Co więcej:1. Zróbcie więcej sosu i włóżcie w słoiczku do lodówki na później.2. Placków też możecie zrobić z podwójnej porcji i również włożyć w pojemniczku do lodówki. Później wyjmiecie placki, posmarujecie sosem
serowym i włożycie na 3min do piekarnika na 180*C i ciepła kolacja gotowa!

Składniki:placki owsiane:3 łyżki
otrąb owsianych1 łyżka
otrąb pszennych1
jajko1 łyżka
jogurtu naturalnego 1%1 filiżanka startej
cukinii (w skórce)
sól,
pieprz(
pietruszka i
pestki słonecznika)parafina ciekła /
oliwa z oliwekser lazur+philadelphia+mleko1/2 filiżanki startej
cukiniisól

Przygotowanie:Najpierw zaczynamy od placków.
Otręby wsypujemy do miseczki, wbijamy
jajko i dodajemy
jogurt (to jest właściwie baza placków, którą można urozmaicać i doprawiać na rożne sposoby). Następnie ścieramy
cukinię (tak aby wyszły nam 2 filiżanki startego warzywa) na grubych okach, solimy i odstawiamy na chwilę, aż wypuści sok. W tym czasie możemy posiekać
pietruszkę i zrobić sos
serowy. Przepis na sos opisałam tutaj :)
Cukinię odsączamy i 1 filiżankę dodajemy do masy otrębowej. Wlewamy odrobinę parafiny bądź
oliwy i wsypujemy łyżkę pestek
słonecznika. Doprawiamy do smaku i zabieramy się za smażenie. Jak zwykle, smażymy obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu)Gotowe cieplutkie placki smarujemy sosem
serowym i układamy na wierzchu startą
cukinię.