ßßß
Składniki (na formę 36x29cm):1 (200g) kostka masła pokrojona na mniejsze kawałki1/2 szklanki wody6 łyżek kakao1 i 3/4 szklanki cukru2 szklanki mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego!)4 paczki (200g) pokruszonych herbatnikówok 5 garści (150g) orzechów włoskich lekko rozdrobnionychinne ulubione składniki np żurawina, rodzynki, ryż prażony, orzeszki ziemne itpPrzygotowanie:Do garnka wlej wodę i ustaw na kuchence na minimalnym ogniu. Następnie rozpuszczaj kolejno masło, cukier i kakao. Garnek zdejmij z kuchenki, dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj herbatniki, orzechy i inne Twoje ulubione pyszności.Gęstą, jeszcze ciepłą masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź dokładnie, dociskając do dna. Najlepiej to zrobić palcami :) Masę przykryj kolejnym arkuszem pergaminu i wystaw na balkon do ostygnięcia, a następnie do lodówki na około 3-4 godziny aby blok stężał. Możesz pominąć wystawianie formy na balkon, ale wtedy poczekaj aż całość ostygnie i dopiero włóż do lodówki.Gotowy blok pokrój na mniejsze kawałki i zajadaj z rozkoszą np. w towarzystwie mleka bądź kawy :)Smacznego :)