Wykonanie
Blok
czekoladowy to dla wielu z Was smak dzieciństwa. U mnie w domu, poza sezonami świątecznymi i typowymi dlań wypiekami, zawsze królował placek
drożdżowy, więc smaku typowego bloku
czekoladowego nie znałam. Moja ciocia natomiast miała w zwyczaju rozpieszczać nas (całą moją dużą rodzinkę)
waflami czekoladowymi i to była bajka! Tak więc kiedy dowiedziałam się o bolku
czekoladowym i
masie z
mleka w proszku i
kakao, takiego samego jak w owych waflach, od razu wiedziałam, że go pokocham :) Przepis podała mi Mama mojego M., a ja nie wahałam się go wykorzystać. Nie ma to jak przepis od zaufanej osoby, a po drugie M. uwielbia ten blok!Blok robi się naprawdę błyskawicznie, pomijając czas chłodzenia. Jeśli jednak ktoś podjada w trakcie kucharzenia, albo wylizuje miski będzie najedzony już przed chłodzeniem ;)Tym
czekoladowym przysmakiem chciałam rozpocząć świąteczne przepisy. Nie jest to może typowo wigilijna receptura, ale każdy w święta lubi podjadać coś słodkiego. W dodatku pełno tu
czekolady,
herbatników i
orzechów, a mi to wystarczy, aby nazwać blok
czekoladowy daniem wigilijnym ;)

Składniki (na formę 36x29cm):1 (200g) kostka
masła pokrojona na mniejsze kawałki1/2 szklanki
wody6 łyżek
kakao1 i 3/4 szklanki
cukru2 szklanki
mleka w proszku (sypkiego, nie granulowanego!)4 paczki (200g) pokruszonych
herbatnikówok 5 garści (150g)
orzechów włoskich lekko rozdrobnionychinne ulubione składniki np
żurawina,
rodzynki,
ryż prażony,
orzeszki ziemne itpPrzygotowanie:Do garnka wlej
wodę i ustaw na kuchence na minimalnym ogniu. Następnie rozpuszczaj kolejno
masło,
cukier i
kakao. Garnek zdejmij z kuchenki, dodaj
mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj
herbatniki,
orzechy i inne Twoje ulubione pyszności.Gęstą, jeszcze ciepłą masę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź dokładnie, dociskając do dna. Najlepiej to zrobić palcami :) Masę przykryj kolejnym arkuszem pergaminu i wystaw na balkon do ostygnięcia, a następnie do lodówki na około 3-4 godziny aby blok stężał. Możesz pominąć wystawianie formy na balkon, ale wtedy poczekaj aż całość ostygnie i dopiero włóż do lodówki.Gotowy blok pokrój na mniejsze kawałki i zajadaj z rozkoszą np. w towarzystwie
mleka bądź
kawy :)Smacznego :)
