ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi deserów...? Oczywiście to pytanie retoryczne:P
Ja uwielbiam budzić się o poranku i mieć świadomość, że powitam dzień z pyszną kawą i deserem:)
Sernik na zimno pasuje idealnie! Jest lekki, puszysty, pyszny i wygląda bajecznie:)
Jego barwy nie są przypadkowe;) Dziś mecz Polska-Rosja, więc rozkoszując się sernikiem będę trzymać kciuki za naszych piłkarzy:)
Przepis podwędziłam mojej mamie, natomiast krąży on już od pokoleń w naszej rodzinie:)
Jego zaletą jest niewątpliwie brak pieczenia i bardzo puszysta konsystencja:) W tej wersji z truskawkami i galaretką wiśniową, ale każde wariacje są wskazane:) Smakuje równie pysznie z innymi owocami np,: jagodami, borówkami amerykańskimi czy malinami:)
Dodatkowo muszę zaznaczyć, że sernik ten należy do zdrowych i dietetycznych deserów. Niewielka ilość masła i cukru pozwala cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia:)
Składniki:
3 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
6 kubeczków serka homogenizowanego waniliowego (6x 150g)
5 łyżeczek żelatyny (ok 1/2szklanki wody)
1 galaretka wiśniowa (0,5l wody) - smak można zmienić
ok 400g truskawek
Przygotowanie:
Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki wody i pozostaw na 15min. Utrzyj w misce masło, cukier puder i żółtka na gładką masę (nie może być grudek). Następnie dodawaj po jednym serku homogenizowanym cały czas mieszając. Po 15min do żelatyny dodaj gorącą wodę, aby całość zajmowała ok 3/4 objętości szklanki. Rozmieszaj starannie zawiesinę i dodawaj powoli do masy sernikowej, cały czas mieszając. Jeśli masa jest już jednolita przelej ją do tortownicy (23cm) bądź przezroczystego naczynia i włóż do lodówki aby stężała. Galaretkę przygotuj według zaleceń na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie. Truskawki umyj i możesz pozostawić w całości bądź przepołowić.
Na stężałą już masę sernikową wyłóż truskawki i zalej częściowo zimną już galaretką. Włóż na 15min do lodówki, a po tym czasie wlej resztę galaretki. Pozostaje już tylko czekać, aż całość będzie gotowa do jedzenia:)
Smacznego:)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/06/sernik-na-zimno-z-truskawkami.html