Wykonanie

Kto nie lubi deserów...? Oczywiście to pytanie retoryczne:PJa uwielbiam budzić się o poranku i
mieć świadomość, że powitam dzień z pyszną
kawą i deserem:)Sernik na zimno pasuje idealnie! Jest lekki, puszysty, pyszny i wygląda bajecznie:)Jego barwy nie są przypadkowe;) Dziś mecz Polska-Rosja, więc rozkoszując się sernikiem
będę trzymać kciuki za naszych piłkarzy:)Przepis podwędziłam mojej mamie, natomiast krąży on już od pokoleń w naszej rodzinie:)Jego zaletą jest niewątpliwie brak pieczenia i bardzo puszysta konsystencja:) W tej wersji z
truskawkami i
galaretką wiśniową, ale każde wariacje są wskazane:) Smakuje równie pysznie z innymi
owocami np,:
jagodami,
borówkami amerykańskimi czy
malinami:)Dodatkowo muszę zaznaczyć, że sernik ten należy do zdrowych i dietetycznych deserów. Niewielka ilość
masła i
cukru pozwala cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia:)

Składniki:3
żółtka1/3 szklanki
cukru pudru1 łyżka
masła6 kubeczków
serka homogenizowanego waniliowego (6x 150g)5 łyżeczek
żelatyny (ok 1/2szklanki
wody)1
galaretka wiśniowa (0,5l
wody) - smak można zmienićok 400g
truskawek
Przygotowanie:Rozpuść
żelatynę w 1/3 szklanki
wody i pozostaw na 15min. Utrzyj w misce
masło,
cukier puder i
żółtka na gładką masę (nie może być grudek). Następnie dodawaj po jednym
serku homogenizowanym cały czas mieszając. Po 15min do
żelatyny dodaj gorącą
wodę, aby całość zajmowała ok 3/4 objętości szklanki. Rozmieszaj starannie zawiesinę i dodawaj powoli do masy sernikowej, cały czas mieszając. Jeśli masa jest już jednolita przelej ją do tortownicy (23cm) bądź przezroczystego naczynia i włóż do lodówki aby stężała.
Galaretkę przygotuj według zaleceń na opakowaniu i poczekaj aż ostygnie.
Truskawki umyj i możesz pozostawić w całości bądź przepołowić.Na stężałą już masę sernikową wyłóż
truskawki i zalej częściowo zimną już
galaretką. Włóż na 15min do lodówki, a po tym czasie wlej resztę
galaretki. Pozostaje już tylko czekać, aż całość będzie gotowa do jedzenia:)Smacznego:)