Wykonanie

Pierwszy raz zdarzyło mi się nie pisać tak długi okres bez zapowiedzi. Każdego dnia obiecywałam sobie, że dzisiaj już na pewno wrzucę kolejny przepis, ale tak się nie działo. Brak postów był po części spowodowany dużym zaangażowaniem fizycznym i mentalnym w moją pracę zawodową, ale nie tylko.Uwielbiam pracę w biurze architektonicznym, ale niestety po ośmiu godzinach przed ekranem komputera jedyne na co mam ochotę to błogie lenistwo, dlatego najczęściej dzień kończył się seansem filmowym. Jesienna aura dodatkowo mnie demotywowała. Po pracy nie mam szans na zrobienie sesji fotograficznej przy świetle naturalnym, a i weekendami ze słońcem bywało różnie.Ale w końcu się udało! Powracam do Was z nowym przepisem :)Bardzo lubię takie niestandardowe domowe
chlebki. Ten pikantny od razu skradł moje
serce. Idealnie sprawdza się o tej
porze roku, dzięki rozgrzewającemu składnikowi jakim jest
papryczka chilli. Pyszny na ciepło jak i zimno, a jeszcze lepszy w towarzystwie
oliwy z oliwek.Przepis pochodzi z książki Micheli Neri 'Przekąski', choć został przeze mnie nieco zmodyfikowany.Składniki (na 2 formy 'keksówki'):1 szklanka
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 czubata łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
soli2 duże
jaja2,5 szklanki (400g)
mąki kukurydzianej1,5 szklanki
jogurtu1i 1/3 szklanki
mleka2 średniej wielkości
cebule drobno posiekane2
papryczki chilli drobno posiekanePrzygotowanie:Do jednej sporej miski przesiej
mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną, proszek i
sól, a następnie wymieszaj. W drugiej misce ubij
jajka na puszystą masę. Dodaj
jogurt oraz
mleko i miksuj do połączenia składników. Do miski z mokrymi składnikami dodawaj stopniowo suche, a na końcu dodaj
mąkę kukurydzianą i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj posiekaną
cebulę i
papryczkę chilli i zamieszaj niedbale łyżką. Ciasto przelej do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez około 25 (sprawdzając metodą suchego patyczka).
Chleb podawaj na ciepło lub zimno, skropiony
oliwą z oliwek.Smacznego :)




