ßßß
Jeśli robię obiad tylko dla siebie składa się on głownie z warzyw. Są pyszne, a ja nie mam wyrzutów sumienia jedząc dużą porcję. Jeśli jednak degustatorem moich potraw jest mężczyzna staram się, aby mięso było jednym ze składników:P W tym wypadku dałam aż 2 mięsne składniki: chorizo i frankfurterki. Potrawa wyszła pikantna i bardzo męska:P
Składniki (2 duże porcje):1 duża laska chorizo 'pikante'2 laski frankfurterek parzonych1 puszka pomidorów (400g) + 1pomidor1 duża marchewka1 papryczka chilli lub jej odpowiednik w proszkususzona bazyliasól, pieprz100g brązowego ryżu
Przygotowanie:Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Kroimy chorizo i frankfurterki w plasterki i te pierwsze wrzucamy na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu). Jak wytopi się tłuszczyk z kiełbaski dodajemy chudsze frankfurterki i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy również pokrojoną w talarki marchewkę i zostawiamy na ogniu. Po chwili zalewamy całość pomidorami z puszki i dodajemy jednego pokrojonego w kostkę pomidora (zawsze jak używam pomidorów z puszki mimo wszystko wkrawam 1-2 świeże pomidorki). Doprawiamy solą, pierzem i bazylią do smaku.