Wykonanie

Jeśli robię obiad tylko dla siebie składa się on głownie z warzyw. Są pyszne, a ja nie mam wyrzutów sumienia jedząc dużą porcję. Jeśli jednak degustatorem moich potraw jest mężczyzna staram się, aby
mięso było jednym ze składników:P W tym wypadku dałam aż 2
mięsne składniki: chorizo i frankfurterki. Potrawa wyszła pikantna i bardzo męska:P


Składniki (2 duże porcje):1 duża laska chorizo 'pikante'2 laski frankfurterek parzonych1 puszka
pomidorów (400g) + 1pomidor1 duża
marchewka1
papryczka chilli lub jej odpowiednik w proszkususzona
bazyliasól,
pieprz100g
brązowego ryżu
Przygotowanie:Gotujemy
ryż według instrukcji na opakowaniu. Kroimy chorizo i frankfurterki w plasterki i te pierwsze wrzucamy na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu). Jak wytopi się tłuszczyk z
kiełbaski dodajemy chudsze frankfurterki i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy również pokrojoną w talarki
marchewkę i zostawiamy na ogniu. Po chwili zalewamy całość
pomidorami z puszki i dodajemy jednego pokrojonego w kostkę
pomidora (zawsze jak używam
pomidorów z puszki mimo wszystko wkrawam 1-2 świeże
pomidorki). Doprawiamy
solą, pierzem i
bazylią do smaku.