ßßß
Nabrałam ogromnej ochoty na zupy i kremy, dlatego w najbliższym czasie na pewno zasypię Was tego typu przepisami, choć może słowo 'zasypie' nie jest odpowiednie ze względu na częstotliwość moich publikacji.W każdym razie, mam nadzieję, że moja ochota na zupy nie jest zwiastunem nadejścia jesieni, ponieważ jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się latem.Krem możecie przyrządzać przez cały rok, gdyż bez problemu znajdziecie w marketach mrożoną kukurydzę. Ja jednak póki co wykorzystuję sezon na złote kolby i tak też Wam radzę zrobić :)Przepis zaczerpnęłam z książki Kate McMillan 'Smaczne Zupy' i lekko go zmodyfikowałam.Składniki (4 porcje):800g-1kg ziaren kukurydzy (mogą być mrożone)1l bulionu drobiowego3 szalotki, drobno posiekane4 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki3 łyżki masła2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżego tymianku100g świeżych kurek, oczyszczonych; większe grzyby pokrój w paski100ml śmietanki 30%sól i świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku lub rondlu podsmaż na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oliwy cebulkę i czosnek (do miękkości). Następnie zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę i gotuj 5 minut od momentu wrzenia. Garnek zdejmij z ognia, poczekaj aż lekko przestygnie i zmiksuj blenderem, lub w robocie kuchennym. Zmiksowaną zupę dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj połowę śmietanki , wymieszaj i wstaw ponownie na ogień podgrzewając zupę przed podaniem.Na patelni na 1 łyżce masła przesmaż kurki (ok3-5minut) z tymiankiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.Gotowy krem przelej do miseczek, udekoruj resztą śmietanki i kurkami.Smacznego :)




