Wykonanie
Nabrałam ogromnej ochoty na zupy i kremy, dlatego w najbliższym czasie na pewno zasypię Was tego typu przepisami, choć może słowo 'zasypie' nie jest odpowiednie ze względu na częstotliwość moich publikacji.W każdym razie, mam nadzieję, że moja ochota na zupy nie jest zwiastunem nadejścia jesieni, ponieważ jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się latem.Krem możecie przyrządzać przez cały rok, gdyż bez problemu znajdziecie w marketach mrożoną
kukurydzę. Ja jednak
póki co wykorzystuję sezon na złote kolby i tak też Wam radzę zrobić :)Przepis zaczerpnęłam z książki Kate McMillan 'Smaczne Zupy' i lekko go zmodyfikowałam.Składniki (4 porcje):800g-1kg
ziaren kukurydzy (mogą być mrożone)1l
bulionu drobiowego3
szalotki, drobno posiekane4 duże ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki3 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżego
tymianku100g świeżych
kurek, oczyszczonych; większe
grzyby pokrój w paski100ml
śmietanki 30%sól i świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku lub rondlu podsmaż na 2 łyżkach
masła i 2 łyżkach
oliwy cebulkę i
czosnek (do miękkości). Następnie zalej
bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj
kukurydzę i gotuj 5 minut od momentu wrzenia. Garnek zdejmij z ognia, poczekaj aż lekko przestygnie i zmiksuj blenderem, lub w robocie kuchennym. Zmiksowaną zupę dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem, dodaj połowę
śmietanki , wymieszaj i wstaw ponownie na ogień podgrzewając zupę przed podaniem.Na patelni na 1 łyżce
masła przesmaż
kurki (ok3-5minut) z
tymiankiem. Dopraw świeżo mielonym
pieprzem.Gotowy krem przelej do miseczek, udekoruj resztą
śmietanki i
kurkami.Smacznego :)