ßßß Cookit - przepis na Krem kukurydziany z kurkami i tymiankiem

Krem kukurydziany z kurkami i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Nabrałam ogromnej ochoty na zupy i kremy, dlatego w najbliższym czasie na pewno zasypię Was tego typu przepisami, choć może słowo 'zasypie' nie jest odpowiednie ze względu na częstotliwość moich publikacji.
W każdym razie, mam nadzieję, że moja ochota na zupy nie jest zwiastunem nadejścia jesieni, ponieważ jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się latem.
Krem możecie przyrządzać przez cały rok, gdyż bez problemu znajdziecie w marketach mrożoną kukurydzę. Ja jednak póki co wykorzystuję sezon na złote kolby i tak też Wam radzę zrobić :)
Przepis zaczerpnęłam z książki Kate McMillan 'Smaczne Zupy' i lekko go zmodyfikowałam.
Składniki (4 porcje):
800g-1kg ziaren kukurydzy (mogą być mrożone)
1l bulionu drobiowego
3 szalotki, drobno posiekane
4 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego tymianku
100g świeżych kurek, oczyszczonych; większe grzyby pokrój w paski
100ml śmietanki 30%
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku lub rondlu podsmaż na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oliwy cebulkę i czosnek (do miękkości). Następnie zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę i gotuj 5 minut od momentu wrzenia. Garnek zdejmij z ognia, poczekaj aż lekko przestygnie i zmiksuj blenderem, lub w robocie kuchennym. Zmiksowaną zupę dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj połowę śmietanki , wymieszaj i wstaw ponownie na ogień podgrzewając zupę przed podaniem.
Na patelni na 1 łyżce masła przesmaż kurki (ok3-5minut) z tymiankiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Gotowy krem przelej do miseczek, udekoruj resztą śmietanki i kurkami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/09/krem-kukurydziany-z-kurkami-i-tymiankiem.html